Vid 22-tiden på söndagen gick larmet i Stockholms län; den signalerade att det var allmän fara och inte oväntat blev många människor oroliga.

Samtidigt gick SOS, Polisens och MSB.s sajter ner. Och folk som ringde P4:s sändningsledning fick inga besked om vad som hänt trots att uppmaningen är att lyssna på radion för vidare information när Hesa Fredrik ljuder.

Faktum är att det dröjde innan radion ens fick veta något alls, rapporterar TT.

”Det blev väldigt kaosigt där några minuter”, säger Love Bergström på Sveriges Radios sändningsledning till nyhetsbyrån och förklarar att trycket var hårt från bland annat både polis och brandkår, tv och tidningar.

Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M), formellt ansvarig för landstingets krisberedskap i Stockholm, säger till DN att mycket gått snett med rutinerna.

ANNONS
ANNONS

”Väldigt mycket har gått fel. ”Faran över” ska blåsas efter ett felaktigt larm”.

Trots att hon alltså är ytterst ansvarig hade hon två timmar efter att larmet bötrjade tjuta ännu inte fått någon information från berörda myndigheter om vad som hänt, och debaclet med att myndigheternas sajter gick ner är hon mycket kritisk till:

”Vad händer om det blir en verklig händelse? Och det inte är semester utan staden är full med folk? Då blir trycket på sajterna ännu högre. Det som nu har hänt tyder på att systemen är underdimensionerade”.

Räddningscentralen i Stockholms län blev nedringda i samband med kalabaliken, men enligt operative chefen Lars-Åke Stevelind var det ”inte riktigt meningen” att Hesa Fredrik skulle gå igång, man ”råkade skicka i väg en signal” i samband med att systemet testades efter en uppgradering, säger han.