Regeringen vill ge en bra bild av Sverige – genom att landet skänker en miljon doser av Astra Zenecas vaccin till det internationella vac­cinsamarbetet Covax. Samtidigt visar rapporter att Sverige motsatte sig en omfördelning till de drabbade EU-länderna. 

annons
annons

Pr-kampanjen där Sverige beskrivs som ett ledande land i vaccinsamordningen startade redan i februari. I den står det nu klart att Sverige skänker en miljon doser av Astra Zenecas vaccin till vaccinsamarbetet Covax.

”Detta är bra för världen och för Sverige! Ingen är säker förrän alla är säkra”, twittrar biståndsminister Per Olsson Fridh, enligt Di.

Motsatte sig omfördelning 

Men det är bara delar av sanningen.

Ambassadrapporter skrivna av svenska ambassaden i Bryssel som Di har tagit del av – visar att Sverige motsatte sig att omfördela extradoser från Pfizer-Biontech – som skulle levereras till sex EU-länder som drabbats av förseningar av Astra Zenecas vaccin.

Minskad pott

De svenska diplomaterna, som får sina besked från regeringen, var mycket kritiska till att doserna skulle ges till de utsatta länderna och ville istället att den så kallade ”solidaritetspotten” skulle minskas.

Per Olsson Fridh har avböjt att kommentara till Di.

Läs mer: Astra spöar förväntan – trots turbulensen

 

 

ANNONS
ANNONS