Donald Trump höll i lördags sitt första politiska tal sedan stormningen av Kapitolium. Men återkomsten splittrar republikanerna. 

ANNONS

Sedan valet i november förra året har Donald Trumps framtida politiska deltagande varit omdebatterat. I lördags höll den före detta presidenten sitt första politiska tal sedan stormningen av Kapitolium på en nöjesplats i Ohio. Talets syfte var att inleda kampanjen mot de som röstade för att avsätta honom efter stormningen.  

“Vi kommer att ta tillbaka USA, och vi kommer att göra det snart”, sa han inför tusentals entusiastiska fans, enligt TT. “Vi kan vinna en tredje gång, det är fullt möjligt.”  

Fortfarande dyrkad av fansen 

Republikanen Doug Deeken berättar att Lorain County i Ohio var ett perfekt val för Trumps politiska comeback. “Alla gillar Trump här”, säger han. “Det spelar ingen roll om man tidigare röstat republikanskt, demokratiskt eller inte alls.”

Fastän Trump förlorade valet vann han delstaten Ohio och är än idag populär där. Faktum är att Trump var den första republikanen att vinna Lorain County sedan Ronald Reagan 1984. 

Inför det kommande årets kongressval har Trump redan gett sitt officiella stöd till flera lojala konservativa kandidater, bland annat Max Miller som arbetade för Trump i Vita Huset. 

Partiet splittrat

Samtidigt som majoriteten republikaner fortfarande stöttar Trump har en del uttryckt sin oro över en möjlig politisk comeback.

“Å ena sidan säger vissa att de skulle föredra Trump som en kungamakare snarare än som kungen själv”, säger Bryan Williams, före detta ordförande för det republikanska partiet i Ohio. “Å andra sidan är det nog väldigt få som skulle vilja få av Trump från den där scenen.”  

ANNONS
ANNONS

Republikanen Brad Kastan har också uttryckt sig kritiskt. “Om det republikanska partiet ska kunna vinna kan vi inte vara beroende av en viss person eller personlighet. Om vi fortsätter på den här splittrande banan kommer det sluta som det gjorde i Georgia”, säger han, och syftar till den röda delstaten som nu har två demokratiska senatorer. 

Läs hela artikeln på Financial Times.

Läs mer: Trumps försök att förbjuda Tiktok rivs upp av Biden