Nu varnar Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrii Plakhotniuk, för ett vaccinsamarbete mellan Astra Zeneca och Ryssland. ”Ryssland kommer att försöka använda det till sin fördel”, säger han.

ANNONS

Som Dagens PS rapporterat så vill ryska R­-Pharm Group, som tillverkar vaccinet Sputnik V, även börja producera Astra Zenecas vaccin. 

Lag förbjuder

En ukrainsk lag förbjuder emellertid import av vacciner från Ryssland, och det gäller även Astra Zenecas vaccin om det tillverkas i Ryssland.

”Ukraina kommer att samarbeta med Astra Zeneca för att se till att doserna kommer från andra länder. Inte Ryssland”, säger Andrii Plakhotniuk till Di. 

Utföra tester 

Ryssland vill vidare utföra tester av en blandning av Sputnik V och Astra Zenecas vaccin i Ukraina, vilket Andrii Plakhotniuk motsätter sig till.

”Jag tror att det skulle bli väldigt problematiskt att göra detta i Ukraina”, säger han och ser det som en del i en rysk propagandamaskin – som ”har som mål att destabilisera”.

Gagna egna intressen

Han säger att Ryssland kan använda samarbetet med Astra Zeneca för att gagna sina egna intressen i Ukraina.

”Jag tror definitivt att den ryska sidan kommer att försöka presentera det inte bara som ett forskningsresultat, utan också som ett slags klar signal om att förhållandet mellan Ryssland och väst förbättras”, säger han och sammanfattar:

”Ryssland kommer att försöka använda det till sin fördel.”

Läs mer: Forskare: Fusk bakom Sputnik – ”går ända upp till Putin”

ANNONS
ANNONS