Dagens PS

Forskare: Fusk bakom Sputnik – "går ända upp till Putin"

Sputnik V
En internationell forskargrupp misstänker fusk med data kring Sputnik V. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 mars 2021Publicerad: 25 mars 2021

Sputnik V ska ha 92 procent effektivitet. Publiceringen blev en världsnyhet, men nu misstänker forskare fusk med data. ”Det här går ända upp till Vladimir Putin”, säger KI-professorn Anders Björkman. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världsnyheten spreds efter en publicering i prestigefulla The Lancet i början av februari, som visade att vaccinet hade 91,6 procents effektivitet i en fas III-studie, där närmare 22.000 deltagare deltog.

Samtidigt som utrullningen av Astra Zenecas vaccin går trögt så har över 50 länder öppnat upp för Sputnik V – i väntan på att EU ska godkänna det ryska vaccinet.

Sågas av forskare 

Redan i september i fjol sågades en artikel i The Lancet om Rysslands vaccin av forskare, och nu är det alltså dags igen.

Kritiken kommer från tio undertecknare från olika delar av världen inklusive Ryssland. En av dem är initiativtagaren professor Enrico Bucci vid Temple University i USA.

”De kommer fram till väldigt konstiga resultat, men vi kan inte förstå om det beror på fel, bedrägeri eller något annat”, säger Enrico Bucci som i artikeln kräver tillgång till data för att kunna syna beräkningarna, till Di. 

Han får medhåll av forskarkollegan Anders Björkman, som är professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

”Det är data som är så perfekta att det inte går att förklara. Vad är chansen att slumpen har givit så märkligt likartade resultat trots relativt låga antal?”, säger Anders Björkman om att vaccinets effektivitet i fem studerade åldersgrupper ligger på mellan 90 till 92,7 procent.

ANNONS

Politisk prestige 

Förutom miljardintäkter för läkemedelsindustrin innebär ett lyckat vaccin politisk prestige hela vägen upp på presidentnivå, menar Anders Björkman.

”Jag tror att Sputnik V mycket väl kan vara ett bra vaccin, men jag tror faktiskt att det politiska trycket kan ha forcerat fram en lite vassare bild än vad verkligheten är.”

Samtidigt som Sputnik V granskas av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, så kan vaccinet börja användas i Sverige redan i juni.

Läs mer: Säpo: Desinformation om vaccin från Ryssland och Kina

 

 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS