Epidemiolog i Storbritannien slår fast i intervju med SvD att ”Sverige måste ta i med hårdhandskarna”.

Som Dagens PS berättat har det argare viruset upptäckts i Sverige och i Norge är det redan ett problem.

Sverige kan om det krävs, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S), isolera en hel kommun för att begränsa smittspridningen av coronamutationen.

Från Storbritannien kommer nu skarpa varningar för den nya varianten av coronaviruset. Landet har det högsta antalet dödsfall i världen per capita i covid-19.

Kräver kraftfulla åtgärder

”Den brittiska varianten har hittats i Sverige. Det behövs kraftiga åtgärder för att stoppa den”, säger Deepti Gurdasani, epidemiolog och lektor på Queen Mary University i London, till Svenska Dagbladet, som uppger att premiärminister Boris Johnson i fredags sa att den brittiska varianten av coronaviruset kan vara omkring 30 procent dödligare än andra varianter av viruset.

Även forskare åt den brittiska regeringen har uttalat att virusvarianten kan vara mellan 30 och 90 procent dödligare; dock har regeringens rådgivare sagt att dessa studier ännu bara är i ett tidigt skede.

ANNONS
ANNONS

Men om uppgifterna är korrekta betyder det, exempelvis, att risken för dödsfallen bland män över 60 år stiger från 10 per 1000 smittade till 13 eller 14 dödsfall, skriver Svenska Dagbladet.

Läs hela artikeln.