Regeringen kan isolera hel kommun

Uppdaterad: 25 jan. 2021Publicerad: 25 jan. 2021
Damberg
Ex-finansministern Mikael Damberg (S) anser att de svenska storbankernas enorma vinster "sticker i ögonen". (Foto: TT)

Om Sverige som Norge upptäcker kluster av den brittiska virusmutationen kan det bli aktuellt med avgränsning av hel kommun, enligt inrikesminister Mikael Damberg.

ANNONS
ANNONS

“Man kan isolera en kommun om det skulle vara just bara en kommun som har drabbats. Det finns flera nivåer av åtgärder som man kan vidta”, deklarerar Damberg i SVT:s Morgonstudion.

Den mer aggressiva varianten av coronaviruset, som drabbat Storbritannien hårt, har fått spridning i en kommun nära Oslo.

Därför har den svenska regeringen fattat beslut om inreseförbud från Norge. Enligt inrikesminister Mikael Damberg är skälet bland annat att minska risken för spridning av den muterade virusvarianten.

Omkring 55 fall i Sverige

Enligt Mikael Damberg har Sverige i dagsläget upptäckt runt 55 fall av virusmutationen. De flesta är kopplade till resenärer från Storbritannien.

Om Sverige upptäcker kluster med muterade fall kan hårdare restriktioner införas, precis som i Norge.

“De enkla varianterna är att man kan stänga ner en arbetsplats eller en skola, det finns mycket tuffare regler om att man inte ska resa. Man kan isolera en kommun om det skulle vara just bara en kommun som har drabbats. Det finns flera nivåer av åtgärder som man kan vidta”, inrikesministern i Morgonstudion

Sverige inreseförbud från Norge trädde i kraft natten till i dag, måndag, och gäller till 14 februari.

Läs även: Forskare: Pfizers vaccin biter på mutation »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS