Svenske VD:n orolig efter smyckesjättens aktieras

Uppdaterad: 05 nov. 2019Publicerad: 05 nov. 2019
SEB råder i en ny analys placerare att dumpa smyckesjätten Pandoras aktie. (Foto: TT)
SEB råder i en ny analys placerare att dumpa smyckesjätten Pandoras aktie. (Foto: TT)

Danska smyckesjätten Pandora presenterar ett oväntat svagt resultat och aktien föll på tisdagen med över 11 procent. Frågan är om nyligen tillträdde svenske vd:n kan vända företaget, vars signaturarmband har tappat i popularitet.

ANNONS
ANNONS

Pandora är världens största smyckesbolag, sett till volym, men de senaste åren har försäljningen varit på nedgång. I dagens kvartalsrapport redovisas siffror som är ännu mörkare än vad företaget själva och experter hade befarat, vilket innebar att aktien rasade på under tisdagsmorgonen.

Omsättningen för den danska smyckesjätten minskade med 13 procent jämfört med förra året, framgår i rapporten. Ebit var 891 miljoner, medan den väntade siffran var 1,014 miljoner, skriver Dagens Industri. Den planerade Ebit marginalen före rekonstruktionskostnader för året skrivs också ned med en dryg procent.

En stor anledning till den ekonomiska nedgången anses vara att företagets signifikativa berlock-armband inte ses som lika trendiga idag som för några år sedan; något som företagets vd erkände förra året. “Kunderna föredrar en enklare stil med mindre detaljer. Förr brukade de ha sex, sju detaljer, nu har de fem”, sa han till BBC.

Personen som ska vända trenden är svenska vd:n Alexander Lacik, som tog över rollen i våras.

“Det här är inte en ‘quick fix’. När du är i situationen Pandora är i — ett scenario med negativ tillväxt — är det ganska självklart att vi är ute på okänt territorium”, säger han till Financial Times.

ANNONS
ANNONS