Dagens PS

Svensk corona-u-sväng chockar författare

Presskonferens corona löfven med flera ministrar och FHM:s generaldirektör
Den svenska u-svängen i pandemin, i mars förra året, berodde enligt bokaktuella Peter Baldwin på "en 'expertkapning' där en liten grupp människor fick ta över en avgörande del av makten". (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 mars 2021Publicerad: 17 mars 2021

“Blev inte hela världen förvånad?” undrar amerikanen Peter Baldwin, som skrivit en bok om hur olika smittskyddsåtgärderna sett ut i världen och hur Sverige sticker ut med sin mjuka linje.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peter Baldwin är professor vid UCLA i Kalifornien och har studerat hur olika länder genom historien hanterat pandemier.

Han intervjuas i SvD och uttrycker stor förvåning över hur Sverige, helt plötsligt, gick mot strömmen när coronaviruset slog till globalt med full kraft.

Det var i mars förra året som Sverige valde en betydligt mer liberal väg än de flesta andra länder och drog till sig världens blickar.

“Svängde 180 grader”

“Sverige svängde 180 grader, och satte iväg åt det helt andra hållet”, konstaterar Peter Baldwin vars bok “Fighting the first wave” släpps i veckan, skriver Svenska Dagbladet.

Peter Baldwin bor i USA och Storbritannien växelvis, och är gift med svenska Lisbet Rausing, vilket innebär att han även ägnar mycket tid åt filantropi.

Men om vi håller oss till ämnet, världsomspännande epidemier, så har Sverige alltid förknippats med hårda tag, man har till och med utmärkt sig med de mest radikala åtgärderna för att stoppa smittsamma sjukdomar, oavsett om det har varit kolera, smittkoppor eller aids.

Gillar att få uppmärksamhet

ANNONS

Därför har Sveriges mer avslappnade taktik mot covid-19 fått inte bara Peter Baldwin utan hela världen att höja på ögonbrynen. När andra kört lockdowns (nedstängningar)har Sverige pö om pö infört restriktioner, och temporärt till och med lättat på restriktionerna.

Peter Baldwin tycker att det är ett mysterium med tanke på att det svenska samhället är välreglerat, att det styrs strikt och att massor av lagar kan tillämpas.

Samtidigt har Sverige i sammanhang där epidemier härjat alltid gjort tvärtom.

“Sverige är vant att vara i rampljuset, att vara uppmärksammat internationellt och uppträda på världsscenen med sina egna argument”, säger Baldwin till SvD.

Kapitalt misslyckande

Oavsett anser Peter Baldwin att Sverige misslyckats grovt med sin coronastrategi, man valde fel, väg, slår han fast och jämför med våra nordiska grannländer.

Men nu pratas det inte lika mycket Sveriges hållning i frågan, vi har blivit mer repressiva under tredje pandemivågen och att det blev som det blev under första virusvågen förklarar Peter Baldwin så här i SvD:

“Det skedde en ‘expertkapning’ där en liten grupp människor fick ta över en avgörande del av makten. Människor med samma utbildning, samma bakgrund och samma synsätt – som styrdes av en flockmentalitet.”

ANNONS

Läs även: Bullerby-idyllen har fått sunkstämpel »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS