”Blev inte hela världen förvånad?” undrar amerikanen Peter Baldwin, som skrivit en bok om hur olika smittskyddsåtgärderna sett ut i världen och hur Sverige sticker ut med sin mjuka linje.

ANNONS

Peter Baldwin är professor vid UCLA i Kalifornien och har studerat hur olika länder genom historien hanterat pandemier.

Han intervjuas i SvD och uttrycker stor förvåning över hur Sverige, helt plötsligt, gick mot strömmen när coronaviruset slog till globalt med full kraft.

Det var i mars förra året som Sverige valde en betydligt mer liberal väg än de flesta andra länder och drog till sig världens blickar.

”Svängde 180 grader”

”Sverige svängde 180 grader, och satte iväg åt det helt andra hållet”, konstaterar Peter Baldwin vars bok ”Fighting the first wave” släpps i veckan, skriver Svenska Dagbladet.

Peter Baldwin bor i USA och Storbritannien växelvis, och är gift med svenska Lisbet Rausing, vilket innebär att han även ägnar mycket tid åt filantropi.

ANNONS
ANNONS

Men om vi håller oss till ämnet, världsomspännande epidemier, så har Sverige alltid förknippats med hårda tag, man har till och med utmärkt sig med de mest radikala åtgärderna för att stoppa smittsamma sjukdomar, oavsett om det har varit kolera, smittkoppor eller aids.

Gillar att få uppmärksamhet

Därför har Sveriges mer avslappnade taktik mot covid-19 fått inte bara Peter Baldwin utan hela världen att höja på ögonbrynen. När andra kört lockdowns (nedstängningar)har Sverige pö om pö infört restriktioner, och temporärt till och med lättat på restriktionerna.

Peter Baldwin tycker att det är ett mysterium med tanke på att det svenska samhället är välreglerat, att det styrs strikt och att massor av lagar kan tillämpas.

Samtidigt har Sverige i sammanhang där epidemier härjat alltid gjort tvärtom.

”Sverige är vant att vara i rampljuset, att vara uppmärksammat internationellt och uppträda på världsscenen med sina egna argument”, säger Baldwin till SvD.

Kapitalt misslyckande

Oavsett anser Peter Baldwin att Sverige misslyckats grovt med sin coronastrategi, man valde fel, väg, slår han fast och jämför med våra nordiska grannländer.

ANNONS
ANNONS

Men nu pratas det inte lika mycket Sveriges hållning i frågan, vi har blivit mer repressiva under tredje pandemivågen och att det blev som det blev under första virusvågen förklarar Peter Baldwin så här i SvD:

”Det skedde en ’expertkapning’ där en liten grupp människor fick ta över en avgörande del av makten. Människor med samma utbildning, samma bakgrund och samma synsätt – som styrdes av en flockmentalitet.”

Läs även: Bullerby-idyllen har fått sunkstämpel [DagensPS.se] »