Dagens PS

Svalt vaccinintresse i Stockholm: "Hälften obokade"

vaccinintresse stockholm
I april var intresset för vaccin större än det är i dag. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 27 juli 2021Publicerad: 27 juli 2021

Vaccinintresset i Stockholm har svalnat ordentligt under juli. I Fållan är bara hälften av tiderna bokade, rapporterar SvD. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I baren på nattklubben Fållan i Slakthusområdet har 100 000 stockholmare hittills fått vaccin, sedan mitten av april. Trycket har varit högt, och ibland har det till och med varit svårt att hitta en ledig tid.

Men på senare tid har bokningstrycket svalnat för de lediga vaccinationstiderna. Särskilt under mitten av juli såg man plötsligt en betydligt svagare efterfrågan. 

“Väldigt tråkigt”

“Imorgon har vi 640 obokade tider, väldigt tråkigt, eftersom vi har 1200-1300 bokningsbara tider”, säger Eva-Marie Vesterlund-Rundgren, projektledare på Doktor24 som anordnar vaccinationerna på Fållan i Stockholm.

Enligt Folkhälsomyndigheten har snart 76 procent av alla vuxna i Sverige fått minst en vaccindos mot Corona, och nästan hälften av alla vuxna har fått båda sina doser. 

Myndigheten hoppas på att alla vuxna ska ha fått minst en dos senast 19 september.

Kan bli megatryck om några veckor

“Vi har tyvärr många obokade tider nu under sommaren. Det är jättetråkigt och jag gissar att det är eftersom stockholmarna är på semester. Jag hoppas att det inte betyder att man inte kommer vaccinera sig”, fortsätter Vesterlund-Rundgren.

Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg har märkt av samma trend, och säger till SvD att det är oroande ifall det plötsligt blir ett jättehårt tryck om några veckor när alla stockholmare är tillbaka från semestern.

Särskilt få unga  

Särskilt oroväckande är det svala vaccinintresset hos unga svenskar.

“Det är ju unga som vill vara ute i farten, som vill gå på konsert och nattklubb. De borde vara ännu mer måna om att få vaccinera sig, eller?”, säger Vesterlund-Rosengren, angående de låga siffrorna.

Läs hela artikeln på SvD.

Läs mer: Vad motiverar folk att ta vaccin mot covid-19? – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS