Svenska forskare vill ta reda på om pengar kan motivera ovaccinerade att ta vaccin mot covid-19.

ANNONS

Vid Lunds universitet har forskare påbörjat en studie för att ta testa olika sätt att motivera folk till att vaccinera sig, i studien deltar 8 200 personer under 60 år som inte är vaccinerade.

I många regioner i Sverige erbjuds nu alla över 18 år vaccin mot covid-19 och enligt Folkhälsomyndigheten är det troligt att 16- och 17-åringar kommer få möjlighet att vaccinera sig i augusti.

Resultat väntas i september

Studien från universitetet i Lund påbörjades i början av 2021 och forskarna väntar sig provisoriska resultat i september. Data över huruvida studiedeltagarna vill vaccinera sig och officiell data som visar om de faktiskt har vaccinerat sig kommer användas för att mäta framgången för studiens olika motivationsmetoder

I studien tilldelades deltagarna slumpvis en av fyra olika motivationsmetoder:

  • Den första gruppen fick information om de vaccin som var tillgängliga för dem att ta.
  • Den andra gruppen ombads formulera ett argument som de trodde skulle övertyga någon annan att ta vaccinet.
  • Den tredje gruppen ombads skriva en lista på de personer som de skulle vilja skyudda med vaccinet.
  • Den fjärde gruppen lovades en summa på 200 kronor om de tog vaccinet.

 

ANNONS
ANNONS

En grupp av deltagare användes som kontrollgrupp och fick inget incitament för att ta vaccinet, men uppmuntrades att ta det.

Många sade sig vilja ta vaccin

Armando Meier är ekonom och medförfattare till studien. På måndagen sade han till CNBC att folks intentioner inte alltid korrelerar med deras handlingar. I början av studien sade 80 procent av deltagarna att de skulle ta vaccinet den månad det blev tillgängligt för dem, men enligt Armando Meier var det mycket färre av studiedeltagarna som faktiskt hade tagit vaccinet.

I nuläget är 39 procent av Sveriges befolkning fullvaccinerad och 22 procent har tagit en första dos vaccin, detta enligt Our World in Data.

Hög vaccinationsvilja i Sverige

Enligt Armando Meier är tvekan inför vaccinering inte särskilt stor i Sverige jämfört med andra länder men vaccinationstakten planar ut något bland unga.

”Jag skulle inte säga att svenskar är särskilt vaccin-tveksamma eller särskilt pro-vaccin, men vi har definitivt en hög vilja att bli vaccinerad”, säger han till CNBC. Han tillägger att det är svårt att förutse vilken av studiens metoder som kommer visa sig vara mest effektiv för att få folk att vaccinera sig.

ANNONS
ANNONS

Ganska liten summa

Den finansiella metoden, att ge folk den lilla summan 200 kronor för att vaccinera sig, är, enligt Armando Meier, menad som en belöning till folk som i princip redan vill vaccinera sig, men som har svårt att hitta tiden och tycker att det är besvärligt.

”Det ger dem en liten extra motivation att faktiskt vaccinera sig. Och jag tror att ekonomer i världen skulle tro att det här incitamentet fungerar bäst,” säger han till CNBC.

Läs mer: Deltavarianten ett av världens mest smittsamma virus [Dagens PS]