Dagens PS

Löfven röstades bort av riksdagen: "Svårt politiskt läge"

Löfven har fallit
Riksdagen har förklarat sitt misstroende mot statsminister Stefan Löfven. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 21 juni 2021

Stefan Löfven har fallit. Det står klart efter dagens omröstning i riksdagen, där 181 av 349 ledamöter röstade för en misstroendeförklaring. Statsministern måste nu utlysa extraval eller avgå. “Det är ett svårt politiskt läge”, säger han. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var 36 ledamöter från Sverigedemokraterna som begärde att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S) enligt Regeringsformen 13 kap § 4. Detta efter att Vänsterpartiet uttalat att de saknar förtroende för statsministern på grund av förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion.

SD säger sig ha velat avsätta regeringen hela tiden, men för att en misstroendeförklaring ska röstas igenom behövs att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för. V har för få ledamöter för att själva lämna in en misstroendeförklaring, men i förra veckan meddelade partiledaren Nooshi Dadgostar att partiet tänker rösta ja i en sådan omröstning.

“En röd linje”

V har sedan januariavtalet skrevs förhandlades fram förklarat att de tolererar regeringen, men punkt 44, frågan om hyrorna är en “röd linje”. Vänsterpartiet vänder sig emot vad de menar är införandet av marknadshyror, och Centerpartiet vägrar att backa från punkten. När regeringen ändå skickade utredningen som presenterades i början av juni på remiss blev det för mycket för V.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna meddelade i förra veckan att de saknar förtroende för Stefan Löfven och skulle stödja en misstroendeförklaring, vilket innebar det fanns en majoritet för en misstroendeförklaring mot statsministern.

Så blev det också. V, M, KD och SD röstade för misstroendeförklaringen, totalt 181 röster av 349 – en majoritet. 109 röstade nej och 51 avstod. 8 ledamöter var frånvarande.

“Vi har gjort något som uppfattas som ovanligt i politiken: Stått vid vårt ord. Statsministern har i två och ett halvt år känt till det parlamentariska läge”, sa Nooshi Dadgostar (V) inför omröstningen.

Extraval eller avgå

ANNONS

Det innebär att Stefan Löfven nu har fallit. För första gången i historien har en statsminister avsatts av en missförtroendeförklaring i Sveriges riksdag.

Statsministern har nu två möjligheter – att utlysa ett extraval senast tisdag nästa vecka, eller att avgå och låta riksdagens talman Andreas Norlén lägga fram ett nytt förslag till statsminister för omröstning i riksdagen.

“Regeringen har nu en vecka och vi kommer att samtala med samarbetspartierna för att begrunda vilken väg vi tar. Oavsett vad kommer vi att stå till förfogande för att axla ansvaret och leda landet. Mitt främsta fokus är att göra det som är bäst för Sverige”, säger Stefan Löfven (S) på en pressträff efter omröstningen.

Läs mer: V: Gör rätt, Stefan Löfven – annars fäller vi regeringen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS