Flera regionala smittskyddsläkare anser att det bästa är att folk skippar sportlovsresan, skriver Expressen.

ANNONS

”Risken med resor är att man plockar upp nya virusvarianter som kan vara mer smittsamma”, säger exempelvis Kalmars smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till tidningen, som uppger att smittan ökar i såväl Västerbotten som i Västra Götaland – och i Stockholm där coronafallen uppges ha ökat med 24 procent bara under senaste veckan.

I Västerbotten och Västra Götaland har strikta lokala restriktioner införts och oron växer på flera håll för en tredje pandemivåg.

Trots det rapporteras det om fulla skidbackar på många fjällorter.

Smittskyddsläkaren i Kalmar men även i Sörmland och i Värmland manar sportlovsfirare att inte resa i väg. Om det ändå sker är rådet att följa rekommendationer.

FHM ger grönt ljus till sportlovsresor

Folkhälsomyndigheten ger klartecken för sportlovsresor – om det sker smittsäkert.

I Skåne säger smittskyddsläkare Eva Melander till Expressen att det bästa är att stanna hemma.

”Hålla sig i sin egen bubbla, undvika nya kontakter och avstå från onödiga resor. Väljer man ändå att ge sig i väg ska hela resan ske på ett smittsäkert sätt”, säger hon till tidningen som berättar att den troligtvis mer smittsamma brittiska virusvarianten nu sprider sig alltmer i landet.

I Västmanland har även ett klusterutbrott av den sydafrikanska mutationen identifierats, framgår det.

Den aktuella mutationen tros vara mer motståndskraftig mot Astra Zenecas vaccin samtidigt som tidigare coronasmittade riskerar att återinfekteras, enligt farhågorna.

ANNONS
ANNONS

”Blir sportloven 2021 starten för den breda samhällsspridningen av de muterade virusstammarna? Vi borde göra allt vi kan för att undvika det”, skriver överläkaren Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Västmanland, på Twitter, berättar Expressen.

Läs hela artikeln.

Läs även: Skärpta regler föreslås för längre resor [DagensPS.se] »