Regeringen föreslår nya åtgärder för att minska smittspridningen i kollektivtrafiken som bussar och tåg.

ANNONS

Socialminister Lena Hallengren (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterade föreslaget om att begränsa antalet passagerare i långväga kollektivtrafik för resor som sträcker sig över 15 mil på en presskonferens i dag, tisdag.

”Smittspridningen ligger fortsatt på en alldeles för hög nivå”, sade Lena Hallengren och påpekade att det fortfarande finns risk för en tredje våg trots optimism kring vaccinering och antalet fall.

Begränsningarna ska införas med stöd av den tillfälliga pandemilagen. Det gäller en ändring i begränsningsförordningen, att den som organiserar kollektivtrafik ser till att bussar och tåg inte överstiger hälften av antalet passagerarplatser. Bryter man mot föreskrifterna riskerar man vite eller nedstängning av verksamhet.

Åtgärden ska ses som ett första steg inom kollektivtrafiken, och det kan väntas fler åtgärder.

”Kollektivtrafiken är en riskmiljö för smittspridning, men också en viktig samhällsfunktion så det krävs noga övervägda insatser”, sade Lena Hallengren.

Lena Hallengren säger också att hon är orolig inför sportlovet och påminner om att det var runt sportlovet i fjol som smittspridningen kom i rullning i både Sverige och EU.

ANNONS
ANNONS

Förslaget föreslås gälla från och med 14 februari till sista maj och ska nu skickas på en snabb remissrunda.

Undantaget är flygresor samt de som redan bokat biljett innan begränsningen börjat gälla som får fortsätta med sina resplaner.