13 säsongsanställda blev uppsagda med omedelbar verkan för brott mot Skistars coronaregler. En av de sparkade har svarat med att polisanmäla skidanläggningsföretaget.

ANNONS

Det här skriver bland andra Dagens Nyheter och berättar att de 13 visstidsanställda jobbade på skidanläggningsföretagets anläggning i Vemdalen och hade samlats i en stuga för att se på juniorhockey-VM och spela spel.

De satt i olika rum enligt uppgifter till tidningen men uppges ha fått en utskällning när Skistars destinationschef och två män ur ett vaktbolag dök upp.

Aftonbladet var först ut med nyheten om att minst 13 säsongsanställda fått sparken av Skistar.

Skistars vd Stefan Sjöstrand skriver bland annat i ett mejl till AB: ”Att vi har nolltolerans mot denna typ av överträdelser har jag svårt att tro att någon har missat. Att dessa ungdomar dessutom trots allt samlas för att ha en fest i ett av våra personalboenden med 18 personer (varav 5 ej SkiStar-anställda) i ett boende för 3 är bara beklagligt”.

Händelsen inträffade den 2 januari och dagen därpå ska de unga säsongsanställda ha blivit uppsagda med omedelbar verkan av Skistar trots att uppsägningstiden är 14 dagar.

ANNONS
ANNONS

Enligt Skistar är de 13 säsongsanställda arbetsbefriade under uppsägningstiden. Bolagets kommunikationschef uppger att det utöver de 13 var fem ”utomstående”, totalt 18 personer alltså, i stugan vid tillfället.

Skistars vd kallar det ”arbetsmiljörisk”

I ett internt mejl, som DN tagit del av, skriver Skistars vd Stefan Sjöstrand att de säsongsanställda medarbetarna brutit mot företagets coronaregler och slår fast att det som hänt kan betraktas som ”en arbetsmiljörisk”.

En anhörig till en av de 13 som nu sagts upp av Skistar tillbakavisar detta och säger till tidningen att de ”träffade samma kamrater som de jobbade med under hela dagarna”, vilket även en av de direkt berörda i gruppen hävdar i en kommentar i artikeln:

”Jag anser att det är helt moraliskt försvarbart att träffa de kollegor man ändå träffar dagligen trots de restriktioner som finns.”

I en händelserapport från två väktare från en säkerhetsjour, som DN refererar, ska det ha varit högljutt i stugan och druckits rusdrycker vilket gjorde att Skistars destinationschef tillkallades.

Den anhörige uppger att det inte druckits någon sprit, däremot drack de som inte körde bil öl medan de som körde bil drack läsk, vilket felaktigt beskrivits som groggvirke, enligt den anhörige, skriver DN och förklarar att det inte står något i händelserapporten om att någon varit berusad.

ANNONS
ANNONS

En av de uppsagda på Skistar uppges ha polisanmält företaget efter det som hänt.

Läs mer på DN.se.

Läs även: Skistar ökar omsättningen i coronakrisen [DagensPS.se] »