”Extremt oroade av situationen”.

ANNONS

Det är alltså Rysslands kommentar till upptrappningen i regionen sedan Nordkorea sent på måndagskvällen, svensk tid, för första gången på många år avfyrat en långdistansrobot över Japan som slog ned i Stilla havet, rapporterar Reuters.

”Vi ser en tendens till upptrappning. Vi är extremt oroade av den allmänna utvecklingen”, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov till Ria Novosti.

Sydkorea svarade på Nordkoreas robot med att släppa åtta bomber i en övning.

Kina säger att ”spänningarna har nått en brytpunkt”.

Japans premiärminister Shinzo Abe konstaterar att den aktuella händelsen ”är det allvarligaste hotet någonsin”. Shinzo Abe försäkrar att landet kommer att anstänga sig ”beslutsamt för att skydda vårt folks liv”.

Men trots att Japan lovat att skjuta ned robotar som avfyras från Nordkorea som hotar landet gjordes inte det. Invånarna uppmanades i stället att söka skydd.

ANNONS
ANNONS

FN:s säkerhetsråd har – efter påtryckningar från USA, Japan och Sydkorea – kallat till ett extrainsatt möte med anledning av utvecklingen, där flerra analytiker menar att robotuppskjutningen över Japan är en styrkedemonmstration från Nordkorea.

”Det är en stor sak att man väljer att flyga över Japan, som man tidigare har undvikit under flera år”, säger David Wright, vid Global Security Program till CNN.