En plan mejslas nu fram av regeringen för att lyfta coronarestriktionerna steg för steg, dock kan vissa åtgärder bli kvar lång tid.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att ta fram tydliga indikationer på när Sverige kan återgå till normalläge. Regeringen ska ta fram en nationell plan för detta, uppger TT.

”Det är precis detta alla längtar efter och vill ha. Vi ser ju att vi går mot tider där många nu vaccinerar sig. Det rullar på väldigt bra”, säger socialminister Lena Hallengren (S) till nyhetsbyrån.

Regeringen vill ha in data från Folkhälsomyndigheten om hur smittspridningen ser ut, antalet personer som behöver vårdas och graden av vaccination. Där till ska FHM ”föreslå lämpliga restriktioner för var och en av de olika smittspridningsnivåerna” och motivera och prioritera det hela utifrån smittspridningseffekt.

Hallengren: Ingen lätt uppgift

Senast 12 maj vill regeringen ha en redovisning.

”Det här är ett uppdrag som, i ärlighetens namn, är lättare att ge än att utföra”, konstaterar Lena Hallengren.

I flera andra länder finns redan färdiga planer på hur samhällena ska återgå till normallägen medan det dröjt i Sverige.

Enligt Lena Hallengren beror fördröjningen i Sverige på att vi inte haft hårda restriktioner; hon pekar även på signalvärdet kontra uppmaningen om begränsningar och menar också att det inte går att ha för många planer i luften samtidigt.

Även när pandemin är under kontroll i Sverige är det inte säkert att det blir som förut.

ANNONS
ANNONS

På frågan från TT om det innebär inga fullsatta läktare och att svenskar inte kan gå på konserter på många år, svarar Hallengren:

”Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på”.

Läs även: Spanien hoppas välkomna turister från juni [DagensPS.se] »