Spanien hoppas välkomna turister från juni, enligt ett uttalande av landets turismminister Fernando Valdés till en resekonferens i Mexiko.

Spaniens planer är dock beroende av utfallet när EU-parlamentet på onsdagen röstar om ett gemensamt digitalt pass.

Det digitala passet ska visa att medborgare är vaccinerade mot covid-19, har ett negativt test eller nyligen har återhämtat sig, vilket skulle innebära att personen fritt får resa inom unionen igen.

Hårda varningar

Det har varit en ödesmättad debatt i Bryssel inför omröstningen, enligt BBC. Förespråkare för passen varnar för att kaos kommer att uppstå om en gemensam lösning inte nås.

”Vi riskerar att ha en mängd olika dokument som inte kan läsas och verifieras i andra medlemsländer. Och vi riskerar spridning av förfalskade dokument och därmed spridning av både viruset och misstro mot medborgarna”, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders.

EU:s föreslagna digitala pass är ett certifikat genom en QR-kod med personliga data, en grafisk kod som består av svarta och vita rutor som inläses av en maskin eller dator.

Frågor kvarstår om hur länge immunitet sitter kvar efter att en person tillfrisknat, och hur bra vaccin och immunitet biter på de nya varianter av covid-19 som just nu sprids.

Sverige jobbar på egen variant

Vissa länder har redan börjat införa egna digitala lösningar för att en person ska kunna visa att den är vaccinerad. Danmark har redan släppt sin Coronapas-app, och Israel ligger långt fram i utvecklingen med en hög vaccinationsgrad. Där används också passen för insläpp på barer, restauranger och museum, skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Även Sverige arbetar med planer för ett digitalt pass via en särskild myndighet, uppgav digitaliseringsminister Anders Ygeman i början av mars.

”Jag tror att det första det kommer att användas till, är för resor. För där vet vi att både EU, länder och flygbolag har sagt att de kommer att ställa krav på det”, sa Anders Ygeman till Sveriges Radio då.

Läs mer: Trots pandemin – reseboom inför sommaren