Dagens PS

Republikanerna byter tonläge – ber följare att vaccinera sig

republikanska partiet
Republikanerna byter nu tonläge och uppmuntrar befolkningen att vaccinera sig. Bilen visar Fox News personligheten Sean Hannity, som i veckan öppet stöttat vaccineringen. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 23 juli 2021

Republikanerna i USA ber nu sina följare att vaccinera sig, efter månader av vaccinskepsis bland republikanska profiler. Enligt strateger är man inom partiet rädda att få skulden för smittökningen i de röda staterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under torsdagen höll republikanska lagstiftare en presskonferens där de bad befolkningen att vaccinera sig. Faktum är att flera republikanska politiker i veckan bett sina följare att ignorera den vaccinskepsis som uttryckts bland partimedlemmar.

Partiets strateger menar att man snabbt bytt tonläge efter insikten att republikanerna kan få skulden att inte ha gjort tillräckligt för att hindra smittökningen som nu pågår i flera röda stater.

Guvernörerna ångrar sig

“Vi i det republikanska partiet har beslutat att vi alla måste stötta vaccinet, oavsett hur våra följare känner om saken”, säger John Feehery, som arbetat för republikanerna under många år. “Det finns nu en risk att landet kommer stängas ner igen och jag tror inte att republikanerna vill få skulden för det.”

Partiets nya ställning kommer efter månader av vaccinmotstånd från flera republikanska guvernörer.

En som varit skeptisk mot coronavaccinet är Ron DeSantis, Floridas guvernör, som ryktas vara en stark presidentkandidat inför valet 2024. Han har bland annat arbetat för en lagstiftning som hindrar universitet från att uppmuntra studenter att vaccinera sig.

Men i veckan har även DeSantis officiellt bett Floridas invånare att vaccinera sig. “Vaccinet räddar liv”, säger han nu.

…och Fox News

ANNONS

Till och med den konservativa kabelkanalen Fox News har gått från att vara öppet skeptiska till vaccinet till att nu be sina tittare att ta sin första spruta. “Jag tror på vetenskap. Jag tror på vaccinet”, sa en av kanalens mest kända programledare Sean Hannity i veckan.    

Samtidigt oroar sig landets folkhälsoexperter för att det republikanska partiets insats kommer för sent.

“Narrativet är redan satt, att republikaner är emot vaccinet. Baserat på våra fokusgrupper lär det bli väldigt svårt för partiet att ångra allt de sagt tidigare”, säger Brian Castrucci, som undersökt väljares attityder kring vaccineringen. 

Läs hela artikeln på Financial Times.

Läs mer: Delta-varianten – de drabbas värst 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS