BUSINESSBRIEFEN – för dig som missat nyhetsdagen samlar Dagens PS alla de viktigaste nyheterna och de mest lästa artiklarna på ett ställe.

ANNONS

Jättar rycker på Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen hade en blytung torsdag med sin svagaste utveckling för året så här långt. Oro kring handelskonflikten mellan USA och Kina sänkte aktiemarknaden. Men börsen öppnade plus, och på eftermiddagen var OMXS30 upp drygt en procent.

Professorer: Så gör du med boräntan
SvD skriver om den eviga frågan – om du bör sitta kvar med rörlig ränta på bolånet eller binda den. De flesta bedömare tycker att det finns anledning att avvakta och välja rörlig ränta, och ett sätt att parera för en räntehöjning på sikt är att välja en mindre och billigare bostad.

Börsguide: Så gör du aktieklipp på kronraset
Enligt Dagens Industris Mats Lundstedt bör aktieplacerare se över sina portföljer ”innan kronkollapsen eskalerar”. Han tycker att det är ”öppet mål” för den som vill ägna sig åt spekulation mot den svenska valutan då riksbankschefen Stefan Ingves påpekat att det inte är hans sak att slå vakt om kronan.

Storägaren köper certifikat för 150 miljoner
Den 13 maj i år annonserade H&M att man skulle starta ett företagscertifikatprogram. Nu har storägaren och styrelseordförande Stefan Persson klivit in i programmet.

Theresa May avgår – läs reaktionerna
Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som partiledare för Tories, meddelar hon på en presskonferens. Datumet för hennes avgång är satt till den 7 juni.

Mardröm för Apple – betalat för lite skatt
Teknikjätten har bokfört för låga intäkter i Sverige och Dankmark, och måste nu betala in utebliven skatt. Det rör sig om en summa på 396 miljoner kronor.

Ny klimatstrejk i dag – Greta talade i ”Kungsan”
Ungdomsrörelsen Fridays for future, som baseras på Greta Thunbergs skolstrejks-initiativ, arrangerade demonstrationen. Demonstrationen i Stockholm började i Humlegården klockan elva, och sedan inleddes vid tolv-tiden en marsch mot Kungsträdgården där Greta höll tal.

ANNONS
ANNONS

Här är det dyrast att bo i Sverige [Aftonbladet]
Aftonbladet listar de dyraste områdena i Sverige – och de två i toppen hittas i Stockholm.

Mer pengar till författare: Biblioteksersättningen höjs [SVT]
Ersättningen till bibliotek kommer att höjas i två steg, med totalt nästan 10 miljoner. Det är ett beslut som innebär mer pengar till författare, illustratörer och fotografer vars verk lånas ut.

Musks mejl avslöjar: Sätter leveransrekord [Dagens Industri]
I ett mejl som nyhetsbyrån Reuters kommit över så skriver den karismatiske vd:n att Tesla kommer att leverera rekordmånga bilar under det kommande kvartalet.