Svensk kommun nobbar 2 000 jobb – orsaken elbrist

Uppdaterad: 26 aug. 2021Publicerad: 26 aug. 2021
svensk kommun jobb
Lilla Robertsfors kommun i Västerbotten, med några tusen invånare, tvingades på grund av elbrist tacka nej till ett internationellt företag och gick därmed miste om uppemot 2 000 jobb.(Foto: skärmdump från Youtube)

Ett utländskt bolag ville etablera sig i en svensk kommun, som tvingades säga nej på grund av elbrist och gick miste om uppemot 2 000 jobb.

ANNONS
ANNONS

Robertsfors i Västerbotten nobbade i somras ett utländskt företag att etablera sig i kommunen och gick därför miste om uppemot 2 000 arbetstillfällen.

Olof Norberg, näringslivschef i Robertsfors kommun, beskriver det som “oerhört bittert” i en intervju med Dagens Industri.

“2 000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400 000 nya jobb i Stockholm”, säger han till tidningen.

Han vill inte avslöja vilket utländskt bolag det handlar om, bara att det är internationellt.

Bolaget hade planerat att etablera en “storskalig industriell verksamhet” i Robertsfors, enligt näringslivschefen.

Norra Sverige skållhet

Dagens PS har berättat i flera artiklar om investeringsboomen i norra Sverige, däribland om satsningarna på grönt stål men också om Northvolts nya batterifabrik i Skellefteå.

Totalt rör det sig om planerade investeringar på över 1 000 miljarder kronor, enligt Di.

Men för att det här ska bli verklighet krävs en kraftig utbyggnad av energiförsörjningen. Om inte det sker riskerar många av satsningarna att hamna i malpåse.

“Oerhört frustrerande”

“Norra Sverige upplever en historisk nyindustrialisering. Det har öppnat ett fönster med enorma möjligheter att skapa nya jobb och välstånd även i vår kommun. Men vi tvingas nu ändå tacka nej och det på grund av att den nationella elinfrastrukturen som Svenska kraftnät ansvarar för inte räcker till. Det är förstås oerhört frustrerande”, säger Olof Norberg till Di.se, som konstaterar att oron är stor bland svenska kommuner för energiförsörjningen, vilket framkommit i en rapport från Svenskt Näringsliv.

Elbristen har också tvingat regeringen att agera för att, skriver Di, “trygga försörjningen i både Stockholm och Malmö”.

Branschföreträdare men även politiker varnar nu för en hotande elkris i Sverige om några år.

Och medan energidebatten rasar ökar pressen på regeringen som senast den 31 augusti måste ge ” klartecken för ansökan om tillstånd för mellanlager och slutförvar av det svenska kärnavfallet”, enligt artikeln.

TT uppger att regeringen i dag, torsdag, “ger klartecken för mellanlagret i Oskarshamn (Clab) att ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall”.

“Det är för att vi då kan undvika att kärnkraften får stänga ner 2024”, säger Bolund till nyhetsbyrån i artikeln, som bland annat publiceras på SvD.se.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.