Dagens PS

PS-brief: 21 snabba nyheter om coronakrisen

De "drakoniska smittskyddsåtgärder" som tas i Europa kan visa sig kosta mer än de smakar. Den varningen kommer från professor Lars Jonung i en DN-intervju. De senaste dagarna har flera ekonomer och näringslivsföreträdare pekat på att vi riskerar en allt för djup lågkonjunktur eller i värsta fall depression om länder fortsätter med sina nedstängningar. (Foto: TT)
De "drakoniska smittskyddsåtgärder" som tas i Europa kan visa sig kosta mer än de smakar. Den varningen kommer från professor Lars Jonung i en DN-intervju. De senaste dagarna har flera ekonomer och näringslivsföreträdare pekat på att vi riskerar en allt för djup lågkonjunktur eller i värsta fall depression om länder fortsätter med sina nedstängningar. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 23 mars 2020Publicerad: 23 mars 2020

Det fortsätter vara ett enormt stort nyhetsflöde kopplat till coronapandemin och Dagens PS ger er en brief där nyhetsbyrån Finwire sammanställt några av de globala nyheterna från helgen. Antalet bekräftat smittade är på måndagsmorgonen uppe i över 330.000 människor och över 14.500 har dött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1
Ras i USA och röda lampor i Asien

USA-börserna föll mot slutet av handelsdagen i fredags och på måndagen indikeras nya börsfall. I Asien lyser det rött bortsett från Nikkei 225 som stiger. Stockholmsbörsen indikeras öppna runt 4 procent ned enligt IG.

2
Svensk professor varnar för panikåtgärderna

De “drakoniska smittskyddsåtgärder” som tas i Europa kan visa sig kosta mer än de smakar. Den varningen kommer från professor Lars Jonung i en DN-intervju. De senaste dagarna har flera ekonomer och näringslivsföreträdare pekat på att vi riskerar en allt för djup lågkonjunktur eller i värsta fall depression om länder fortsätter med sina nedstängningar.

3
Demokrater stoppade krispaket

Demokrater i senaten i USA blockerade det räddningspaket som tagits fram för att mildra effekterna av coronapandemin. En stötesten var villkoren för företagsstöd och hjälp till anställda som skickas hem.

4
Flyget har rasat med en tredjedel

Antalet dagliga flygningar globalt sett har minskat med en tredjedel på två veckor, enligt data från Flightradar24.

ANNONS

5
Löfven höll ödesmättat tal

Statsminister Stefan Löfven höll på söndagskvällen tal till det svenska folket och flaggade för att det kan komma fler åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset.

6
Nödläge i New York och Washington

USA:s president Donald Trump utlyste på söndagen nödläge i delstaterna New York och Washington, något som frigör offentliga medel för att bekämpa coronaviruset. Trump har också twittrat att ‘botemedlet’ inte kan vara värre än problemet. Efter en period av 15 dagar ska landet ta ett beslut om vilken väg man ska gå och han syftar då på de omfattande restriktioner och nedstängningar som införts.

7
NY:s borgmästare attackerar Trump 

New Yorks borgmästare kritiserar president Donald Trump för hanteringen av pandemin. Bill de Blasio menar att New Yorks sjukhus är tio dagar från “katastrof”. Delstaten New York är hårt drabbad och har nu fler bekräftade fall av coronaviruset än länder som Frankrike, Sydkorea, Schweiz och Storbritannien.

8
Fruktar 30-procentig arbetslöshet

James Bullard, Fed-chef i St. Louis, bedömer att arbetslösheten i USA kan nå 30 procent i andra kvartalet med ett historiskt BNP-fall på 50 procent.

ANNONS

9
Senator coronapositiv i test

Senator Rand Paul har testat positivt för viruset. Han är den första amerikanska senatorn som är bekräftat smittad.

10
Coronaökning i Stockholm uteblev

Den befarade stora ökningen av antalet coronasmittade som myndigheterna trodde skulle drabba framför allt Stockholm i helgen uteblev.

11
Flera bolag drar tillbaka utdelning

Ett flertal bolag har under helgen valt att dra tillbaka eller justera sina utdelningsförslag. Det gäller bland annat Cloetta, Beijer Alma, Moment Group, Björn Borg och Thule. Internationellt har de båda flygjättarna Boeing och Airbus också valt att tills vidare ställa in sina utdelningar.

12
Coronakrisen hotar 70.000 jobb i handeln

Branschorganisationen Svensk Handel varnar för att inte mindre än 70.000 jobb inom den svenska handeln är i fara i spåren av coronapandemin. Organisationen tror att varannan företagare kan tvingas till neddragningar på personalsidan.

ANNONS

13
Danmark byter taktik och coronatestar fler

Danmark byter strategi och ska nu testa fler för coronavirus, enligt Sundhedssstyrelsen som är motsvarigheten till svenska Folkhälsomyndigheten. Kapaciteten innebär att upp emot 3.000 danskar per dag kan testas.

14
Tyskland tar drastiskt beslut

Tyskland inför kontaktförbud i hela landet vilket innebär att inte fler än två personer får träffas samtidigt under två veckor. Undantag är personer inom samma hushåll.

15
Merkel drabbad av coronaviruset

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sätter sig själv i karantän i sitt hem då hon behandlats av en läkare som efteråt testat positivt för coronaviruset.

16
Svenska storbolag berörs av Italiens nedstängning

Italien stänger ned hela landets produktion vilket påverkar en rad svenska börsbolag så som Electrolux, Alfa Laval, Atlas Copco, Essity och SKF.

ANNONS

17
Spaniens premiärminister efterlyser EU-plan

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez vill att EU tar fram en plan för att hjälpa länderna att återuppbygga ekonomin efter pandemin. Han vill se något liknande Marshall-planen från USA till Europa efter andra världskriget.

18
Nu ökar corona-fallen i Ryssland

Ryssland har hittills haft få fall med coronasmittade, men antalet fall ökar nu allt snabbare. Ett beslut om att snabbt bygga ett infektionssjukhus i Moskva har därför fattats.

19
Minst 20 vaccin under utveckling

WHO och forskare världen runt arbetar på minst 20 olika vaccin mot coronaviruset. Vissa är redan i kliniska tester vilket är rekordsnabbt. Ledande forskare bedömer dock att det kan ta upp emot 18 månader innan ett färdigt vaccin finns på marknaden.

20
Så vill Storbritannien hjälpa flygbolag

Storbritanniens regering överväger att köpa aktier i flygbolagen och andra företag som drabbas som hårdast av pandemin, enligt Financial Times.

ANNONS

21
JP Morgan: Då kan USA-börserna nå nya rekord

USA-börserna kan vända upp till nya rekordnivåer redan i början av nästa år, bedömer JP Morgans aktiestrateg i USA. Det är dock under förutsättning att USA kan få bukt med viruset och regeringen snabbt implementerar finanspolitiska stimulanser.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS