Dagens PS

Politikerna: Småhus ska lösa prisrusning på bostäder

bostadsmarknad
Svensk bostadsmarknad kan vara på väg att kylas ner. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 aug. 2021Publicerad: 12 aug. 2021

Nu vill se politikerna se byggandet av fler småhus för att lösa prisrusningen på bostäder. ”Vi har haft ett lågt småhusbyggande under lång tid”, säger Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot Moderaterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den snabba prisutvecklingen på bostäder och särkilt villor har fått politikerna att fokusera på fler småhus.

Samtidigt är pristutvecklingen ojämnt fördelad över landet.

”Det är en kombination av en fastighetsavgift med väldigt lågt tak, som gynnar dem på Lidingö men inte dem i Borlänge, extremt förmånliga ränteavdrag och en beskattning som gynnar det ägda boendet”, säger Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, till Di.

Enligt SCB startades byggandet av 10 000 bostäder i småhus under 2020. Samtidigt påbörjades fyra gånger så många flerbostadshus.

Vill se krafttag

Nu vill politikerna se krafttag i att fler småhus byggs.

“Vi har haft ett lågt småhusbyggande under lång tid. Det är ett problem som politiken i allra högsta grad skulle kunna påverka”, säger Moderaternas Carl-Oskar Bohlin.

Rent konkret skulle det enligt honom innebära att bland annat handläggningstiderna snabbas på och att och göra det enklare att bygga på fler platser, genom att göra det lättare att bygga utanför detaljplanelagt område.

”Det är ingen som tror att Sverige kommer att bli Manhattan i närtid, men ibland låter det så.”

Även KD och SD vill se fler småhus.

”Det finns ett stort intresse för småhus i Sverige och den efterfrågan har inte följts upp”, säger Roger Hedlund, SD:s ansvarige för bostadsfrågor.

KD:s Larry Söder håller med.

”Jag säger inte att vi behöver bygga färre hyresrätter men definitivt fler småhus för att möta det behov som finns”, säger han.

Kritisk till kommuner

Även inom regeringen finns det en vilja att fokusera på småhus, men Johan Löfstrand, som är bostadspolitisk talesperson i S är kritisk till att många kommuner är ovilliga att släppa till mark.

”Vi måste få kommuner att i mycket större utsträckning prioritera tomtanvisningar. Alla måste ta sitt ansvar”, säger Johan Löfstrand.

Läs mer: Byggboom för norska småhus i Sverige – extrem efterfrågan

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS