Det råder extrem efterfrågan på norska småhus hos bostadsbyggaren Obos. Pandemin har drivit på den efterfrågan då allt fler vill av småhus på mindre orter. 

ANNONS

Den norska bostadsbyggaren Obos, som äger Smålandsvillan och Myresjöhus, upplever ett rejält lyft i efterfrågan på sina småhus.

”Vi har aldrig varit med om en högre efterfrågan. De senaste månaderna har vi slagit försäljningsbudgeten med 50 procent och alla våra fabriker går i skift”, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige, till Di.

Investerar i mark

Förutom att bygga direkt på kunders tomter så har Obos börjat investera i egen mark.

”Vi har köpt mark för 5 miljarder kronor i Sverige”, klargör Joakim Henriksson.

Enligt honom ska Obos vara mer geografiskt spridda än konkurrenterna.

ANNONS
ANNONS

”Eftersom det råder bostadsbrist i 200 svenska kommuner känner jag mig trygg med strategin att finnas i hela Sverige. Sedan ligger vårt största fokus på 30 kommuner som vi ser som särskilt intressanta.”

Småhusen förproduceras i trä i någon av Obos tre småländska fabriker. Målet är att årligen producera 3 000 hus om 5 år och samtidigt flytta jobben till landsbygden.

”Man kan säga att vi flyttar byggjobben från städer, där många av husen hamnar, till landsorten”, fortsätter Joakim Henriksson.

Enligt honom har pandemin varit drivande i att vi vill jobba hemma och bo på småorter vilket ökar efterfrågan av småhus.

Ökande priser

Samtidigt hotar både de ökade priserna på insatsvaror som sågade trävaror och de återinförda amorteringskraven att sätta käppar i hjulen för utvecklingen.

Undersökningar målar upp en bild att 70 procent av svenskar vill bo i ett hus enligt Joakim Henriksson, samtidigt som ”småhusbyggandet stadigt gått ner de senaste 30 åren”.

ANNONS
ANNONS

Ett annat orosmoln är ”kommunernas planmonopol som hämmar byggandet”.

”Jag menar att ansvaret för det vilar på politikerna som behöver agera.”

Läs mer: SBB med Ilija Batljan är nu största ägare i JM