Tidigare hemligstämplade ljudupptagningar avslöjar hur erfarna Palmeutredare satt och skrattade åt Stig Engström, den så kallade Skandiamannen.

Åklagaren Krister Petersson gick i somras ut med att Stig Engström, då död sedan 20 år tillbaka, är att betrakta som skäligen misstänkt för att ha mördat Olof Palme.

I samband med utspelet den 10 juni 2020 offentliggjorde Krister Petersson även att Palmeutredningen läggs ner.

Lars Olof Lampers, producent och journalist på SVT, berättar nu i dokumentären ”Palmemördaren” att polisens utredare kring Palmemordet aldrig tog Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, på allvar.

”Utredarna såg på honom som ett irritationsmoment, en virrig gubbe. Man hade högre tankar om gärningsmannen”, säger Lars Olof Lampers till SVT Nyheter.

Pratar nedlåtande och skrattar

Efter Stig Engströms framträdande i Rapport 1986 hånskrattade Palmeutredarna åt Engström. Detta avslöjas i ljudupptagningar som tidigare varit hemligstämplade och som återges i Lars Olof Lampers dokumentär.

”Han blev ju starkt förnärmad över att han inte fick vara med på rekonstruktionen”, säger utredarna bland annat om Stig Engström.

ANNONS
ANNONS

Lars Olof Lampers tycker det är ”plågsamt att höra” hur luttrade mordutredare talar om Engström, även om de inte misstänkte att han var Palmes mördare.

I samma veva som Hans Holmérs PKK-spår havererade slutade polisen utreda Stig Engström. Men i ljudupptagningarna framgår det att det då fortfarande fanns tvivel kring honom, man konstaterade att något var ”fel med honom” och att han kan ha varit på brottsplatsen, så vida han ”inte ljuger”.

”Då är han gärningsmannen”, hörs Palmeutredarna säga på ljudupptagningarna.

Enligt Lars Olof Lampers kan polisens misstag med Stig Engström ha gjort att svenska folket aldrig får svar på mordgåtan.

Läs även: Moderater kritiserar resultat – ”Obehagligt utpekande” [DagensPS.se] »