Den norska staten ger inte mer direktstöd till lågprisflygbolaget Norwegian, som redan hotas av undergång. Vd Jacob Schram säger att han inte utesluter något, inklusive konkursrisken, rapporterar E24.

ANNONS

Tidigare under måndagsmorgonen hade Schram kallat statens besked för ”en knytnäve i magen”.

Finanschefen Geir Karlsen var också närvarande under bolagets presskonferens på morgonen. Han sade att det uteblivna stödet inte innebär att bolaget är tomt på kassa redan från och med idag. Enligt honom finns det likviditet för att ta Norwegian en bit igenom vintern.

Stryper penningkranen

Norwegian har tidigare av staten erhållit tre miljarder norska kronor men efterfrågat mer. Staten väljer dock att vrida åt penningkranen på grund av bolagets stora skuldberg på 40 miljarder norska kronor.

”Jag utesluter ingenting nu, när det gäller det, när det gäller permitteringar, när det gäller uppsägningar. Jag kan inte utesluta några scenarion”.

”Men vi har inte gett upp. Vi arbetar med lösningar och jag hoppas att vi kan komma ut med ett nytt Norwegian på andra sidan vintern, trots att vi inte får stöd från regeringen”, sade Schram.

Gör brakförlust i Q3

Norwegian kommer in med en rapportbesvikelse på tisdagsmorgonen. Flygbolaget som just nu kämpar för sin överlevnad vänder till en rejäl förlust i det tredje kvartalet.

Omsättningen sjönk 91,1 procent till 1 288 miljoner norska kronor (14 401). Antalet passagerare var också ner 91 procent.

Rörelseresultatet blev -2 813 miljoner norska kronor (2 970).

ANNONS
ANNONS

Resultatet före skatt var -981 miljoner norska kronor (2 203).

Resultatet efter skatt blev -980 miljoner norska kronor (1 670).

Under gårdagen stod det klart att norska staten inte ställer upp med mer finansiellt stöd till Norwegian. Bolaget utvärderar just nu vad det får för effekter och menar att man befinner sig i en ”utmanande situation”. Det krävs ytterligare kapital för att fortsätta verksamheten genom första kvartalet 2021 och framåt.