Dagens PS

Norge: Sveriges coronastrategi "jättekostbar"

Frode Forland, smittskyddsdirektör i Norge
"Det har man sett i efterhand att det var en jättekostbar strategi", säger Norges smittskyddsdirektör Frode Forland om Sveriges coronastrategi. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 mars 2021Publicerad: 20 mars 2021

“Det har man sett i efterhand att det var en jättekostbar strategi”, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör i Norge, till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige har fler dödsfall än alla Nordens länder tillsammans. Det rör sig om mer än 730 000 bekräftat smittade och drygt 13 220 dödsfall, konstaterar Expressen som uppger att Norge först körde en mer öppen coronastrategi, precis som Sverige, men att linjen sedan stramades upp när nedstängningar i flera asiatiska länder visade sig ha snabb effekt.

Norge har, till skillnad mot Sverige, satsat på lokala smittskyddsåtgärder framför regionala och nationella.

“Det skiljer sig också från Sverige tror jag. Vi har ansvaret i kommunerna. Varje kommun har en smittskyddsläkare och smittspårningsteam som måste agera snabbt när det händer någonting. Det har varit en lyckad strategi”, förklarar den norske smittskyddsdirektören Frode Forland i artikeln och konstaterar att smittan samtidigt “fick spridas ganska mycket i samhället” i Sverige innan hårdare åtgärder sattes in.

Slutsats: Därför är Sverige mer utsatt

“Det har man sett i efterhand att det var en jättekostbar strategi. Samhällssmittan sprider sig också in i äldrevården och bland riskgrupperna”, säger Forland till Expressen och menar att Sverige “kom lite sent in i fasen”.

Följden av det blev att Sverige, enligt Norges smittskyddsdirektör, fick en mer omfattande andra och tredje pandemivåg.

I Island har fokus legat på att avlasta vården och skydda riskgrupper från covid-19-smitta. Resultatet av det är 29 dödsfall och strax över 6 000 smittofall, framgår det.

Danmark har haft en liknande strategi som Island med resultatet 223 000 bekräftat smittade och 2 396 dödsfall i sjukdomen.

ANNONS

Expressen har utan framgång sökt Finlands hälsosäkerhetschef Mika Salminen om landets coronastrategi. Dagens PS kan dock meddela att Finland i skrivande stund har 69 497 rapporterade covid-19-smittade och 805 dödsfall, enligt dagsaktuell data från Johns Hopkins University.

Läs även: Svensk corona-u-sväng chockar författare »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS