Den amerikanske presidenten Donald Trump har hotat med att vedergälla Nordkoreas upptrappning mot USA med ”eld och raseri” med ”en kraft vars like världen aldrig skådat”, rapporterar bland annat SVT Nyheter.

ANNONS

Bakgrunden är uppgifter om att Nordkorea utvecklat en kärnvapenstridsspets anpassad för landets raketer.

Ett par timmar efter Trumps tal kontrade Pyongyang i ett tv-uttalande i statstelevisionen att Nordkorea ”allvarligt överväger” att slå till mot det amerikanska territoriet Guam, som är en ö i västra Stilla havet och som klassas som en av USA:s tyngsta poster.

USA har flera militärbaser på ön och Nordkorea beskriver en eventuell attack som en ”förebyggande operattion”.

Invånarna på Stilla havs-ön fruktar nu det värsta.

”Det är så läskigt. Mitt hjärta slår så hårt just nu”, säger Rena Chang, en frisör i staden Tumons turistkvarter, till AP, enligt SVT Nyheter.

”Vi ber bara för att USA och vårt försvarssystem på plats är nog för att skydda oss”, säger Benjamin J Cruz, talman i Guams lagstiftande församling och beskriver hotet från Nordkorea som ”mycket oroande”.

Madeleine Z. Bordallo, kongressledamot för Guam, önskar att Trump samarbetar med ”övriga världen”, som hon uttrycker det, för att trappa ner spänningarna med Nordkorea; hon är dock trygg i förvissningen, säger hon, att amerikansk militär på plats kan försvara ön mot Nordkoreas ”djupt oroande” kärnvapenhot.

ANNONS
ANNONS

Nordkoreas utspel fick de amerikanska börserna att skaka på tisdagen sedan Washington Post rapporterat om att Nordkorea alltså utvecklat en kärnvapenstridsspets som är så pass liten att den ryms i en interkontinental ballistisk robot, vilket tar landet ett steg närmare att bli en fullskalig kärnvapenmakt.

Dow Jones och bredare S&P 500-indexet stängde 0,2 procent lägre till 22.085 respektive 2.475. Tekniktunga Nasdaq tappade lika mycket till 6.370, uppger Nyhetsbyrån Direkt, som nu på onsdagsmorgonen rapporterar att även Asienbörserna tyngs av Nordkoreas hot om en attack mot amerikanskt territorium.

”De ledande börserna i Asien noterades för markanta nedgångar på onsdagen och särskilt märkbart var fallet i Tokyo. Bakom nedgångarna låg den allt mer infekterade relationen mellan Nordkorea och resten av världen, och då särskilt USA”, skriver nyhetsbyrån.