Dagens PS

Nordkorea i ekonomisk kris – största tappet på 23 år

nordkorea
Kim Jong-Un har sagt att landet befinner sig mitt i en "omfattande kris". (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 31 juli 2021Publicerad: 31 juli 2021

Nordkorea tog sin största ekonomiska smäll på 23 år, under pandemiåret 2020. Detta enligt Bank of Korea, Sydkoreas centralbank. Landet rör sig nu mot den största ekonomiska krisen sedan 1990-talet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Banken listar FN:s sanktioner, nedstängningar på grund av pandemin och dåliga väderförhållanden som de främsta anledningarna bakom tappet.

Landets BNP minskade med 4,5 procent förra året, vilket är det största tappet sedan 1997. Tappet slår ut 2019 års tillväxt på 0,4 procent, som stod för den första tillväxten på tre år.

Fortsatta FN-sanktioner

“FN:s fortsatta intensiva sanktioner, Nordkoreas åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 och försämrade väderförhållanden är alla faktorer bakom tappet”, skrev banken i rapporten. 

“Nordkoreas åtgärder mot pandemin bestod bland annat av stängda gränser, en 30 dagar lång karantän för de med symtom och inreseförbud”, fortsätter rapporten.

“Omfattande kris”

Bank of Korea är Sydkoreas centralbank, och i och med att Nordkorea inte publicerar någon som helst information om sin ekonomi är det den mest pålitliga källan. 

Nordkorea har heller inte delat med sig om data från pandemin. Däremot sade landets högste ledare Kim Jong-Un sent förra månaden att man misslyckats grovt med att hantera coronaviruset vilket lett till en “omfattande kris”.

ANNONS

Största krisen sedan 90-talet

I juni sade ledaren att landet har problem med matproduktionen, på grund av pandemin tillsammans med förra årets tyfoner. 

Enligt en källa från Sydkoreas regering möter Nordkorea nu sin största ekonomiska kris sedan 1990-talet, då 3 miljoner invånare dog av svält. 

Läs hela artikeln på CNBC.

Läs mer:  Nordkorea försökte stjäla vaccin från Pfizer – Dagens PS    

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS