Nordkorea försökte hacka Pfizer för att stjäla läkemedelsbolagets vaccinforskning. Uppgifterna kommer från Sydkoreas underrättelsetjänst till nyhetsbyrån AFP. 

annons
annons

Under tisdagen uppgav en sydkoreansk politiker, Ha Tae-keung, att han fått uppgifter från Sydkoreas underrättelsetjänst att Nordkoreanska hackare försökt bryta sig in i Pfizers datorsystem. De skulle där vara på jakt efter information om företagets coronavirusvaccin och behandlingsteknologi.

Det är sedan tidigare känt att Nordkorea har en armé av tusentals vältränade hackare som har attackerat företag, institutioner och forskare i Sydkorea och i andra länder. Ledarskapet i Pyongyang har dock tidigare förnekat inblandning och sagt att ”de inte har något att göra med cyberattacker”.

”Nordkorea försökte få tillgång till teknik, vilket involverade covid-vaccin och behandlingar, genom att utföra cyberkrigsföring för att hacka sig in hos Pfizer”, säger Ha Tae-keung till AFP.

Kim Jong-un har förnekat covidutbrott

Nordkorea stängde under januari förra året sina gränser för att undvika det nya coronaviruset som då börjat spridas i grannlandet Kina. Sedan dess har landet isolerat sig helt.

Landets ledare Kim Jong-un har flera gånger uppgett att landet inte har något utbrott alls av coronaviruset, vilket betvivlas av internationella experter. Med tanke på hackningsförsöket av Pfizer så har nordkoreanerna behov av ett vaccin, något som tyder på att landet också drabbats av covid-19.

ANNONS
ANNONS

Pfizer förväntas leverera runt två miljarder doser av sitt coronavaccin under året.

Läs mer: Nordkorea har stulit kryptovalutor värt miljarder