Dagens PS

Nordkorea försökte stjäla vaccin från Pfizer

nordkorea anklagas för stöld av information kring vaccin
Nordkoreas hårdföre ledare Kim Jong-Un. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 feb. 2021Publicerad: 16 feb. 2021

Nordkorea försökte hacka Pfizer för att stjäla läkemedelsbolagets vaccinforskning. Uppgifterna kommer från Sydkoreas underrättelsetjänst till nyhetsbyrån AFP. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tisdagen uppgav en sydkoreansk politiker, Ha Tae-keung, att han fått uppgifter från Sydkoreas underrättelsetjänst att Nordkoreanska hackare försökt bryta sig in i Pfizers datorsystem. De skulle där vara på jakt efter information om företagets coronavirusvaccin och behandlingsteknologi.

Det är sedan tidigare känt att Nordkorea har en armé av tusentals vältränade hackare som har attackerat företag, institutioner och forskare i Sydkorea och i andra länder. Ledarskapet i Pyongyang har dock tidigare förnekat inblandning och sagt att “de inte har något att göra med cyberattacker”.

“Nordkorea försökte få tillgång till teknik, vilket involverade covid-vaccin och behandlingar, genom att utföra cyberkrigsföring för att hacka sig in hos Pfizer”, säger Ha Tae-keung till AFP.

Kim Jong-un har förnekat covidutbrott

Nordkorea stängde under januari förra året sina gränser för att undvika det nya coronaviruset som då börjat spridas i grannlandet Kina. Sedan dess har landet isolerat sig helt.

Landets ledare Kim Jong-un har flera gånger uppgett att landet inte har något utbrott alls av coronaviruset, vilket betvivlas av internationella experter. Med tanke på hackningsförsöket av Pfizer så har nordkoreanerna behov av ett vaccin, något som tyder på att landet också drabbats av covid-19.

Pfizer förväntas leverera runt två miljarder doser av sitt coronavaccin under året.

Läs mer: Nordkorea har stulit kryptovalutor värt miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS