Efter en lång svit av nästan bara goda nyheter tycks börserna nu skaka extra mycket när det blåser, skriver Nordea i en analys på tisdagen som refereras av Dagens Industri.

ANNONS

”Våren har inneburit en comeback för volatiliteten på aktiemarknaderna när investerarna velar mellan rädsla och girighet”, heter det.

Storbanken varnar för en ”perfekt storm” av orosmoln som tillsammans kan få marknaderna i gungning: bland annat stigande inflation, högre räntor och handelskrig. Ingen av faktorerna bedöms dock vara tillräckligt kraftfulla för att enskilt knocka börsen, enligt Nordea.

Samtidigt konstaterar storbanken att inköpschefsindexet, PMI, för tillverkningsindustrin i Sverige sjönk mer än väntat i mars till 55,9 från 59,9 månaden innan. Väntat var 57,0 enligt Thomson Reuters analytikerenkät.

Delindex för produktion lämnade det största negativa bidraget till huvudsiffran, följt av delindexen för orderingång och sysselsättning.

Nordea konstaterar också att det redan innan siffran släpptes har funnits tecken på en nedgång då bland annat inköpschefsindexen från Sveriges handelspartners också har sjunkit.

ANNONS
ANNONS

Banken förväntar sig att inköpschefsindexet kommer att noteras mellan 51,0 och 56,0 framöver, vilket indikerar en ”lägre men fortsatt hälsosam tillväxt i tillverkningsindustrin”.