Glansdagarna är över, menar den prisade ekonomiprofessorn som inte förstår hajpen kring kryptovalutan.

ANNONS

Professor Robert Shiller som tilldelats Sveriges Riksbanks pris i ekonomi och som har fokus på bubblor säger i en intervju med ekonomisajten Quartz att bitcoin är det bästa exemplet på en sådan i dag.

”Jag tror att det har att göra med motivationen kring berättelsen om bitcoin. Jag ser det bland mina studenter på Yale. Du börjar prata om bitcoin och de blir genast exalterade”, sade Robert Shiller.

Personligen uppgav han sig själv inte förstå vad det är som är så uppjagande med bitcoin.

Det som Robert Shiller däremot tror är orsaken till upprymdheten och ”motivationen” kring bitcoin är människors rädsla för digitaliseringen och datorer. De har enligt honom en uppfattning om att saker som blockkedjor är såpass starka att inte ens regeringar kan stoppa det. Det hela skapar en orolighet över framtiden och jobben.

”Hur kommer det att se ut om cirka 10, 20 eller 30 år och kommer jag att ha ett jobb? Kommer jag att ha något alls?”, sade Robert Shiller.

Som svar på detta tror Robert Shiller att bitcoin passar in väl i den uppfattningen om att kryptovalutan ger människor en känsla av kontroll.

”Jag förstår vad som händer! Jag kan spekulera och bli rik från att förstå detta! Den sortens tänkande är ett svar till den fundamentala rädslan”, sade Robert Shiller.

ANNONS
ANNONS

Med anledning av det uppger sig Robert Shiller vilja bryta ned berättelsen om bitcoin. Han vill tänka kritiskt och rationellt med utgångspunkt från valutans egna mystiska grundare Satoshi Nakamoto som enligt Robert Shiller kanske är en verklig person, eller inte. Hittills har ingen lyckats identifiera vem Nakamoto är.

Trots Shillers varningar för bitcoin och all eufori har den digitala valutan varit en vinnare i år med en uppgång på mer än 320 procent. Däremot kan hans uppfattning om den som en bubbla ha börjat realiseras i samband med helgens ras på 20 procent, orsakad av kinesiska centralbankens beslut att stoppa alla ICO:s (initial coin offerings). Dessa bedöms ha bidragit till bitcoins stora uppgång under de senaste månaderna.