Allt fler länder backar ut från samarbete med Kina. Som en motvikt till Kinas globala expansion vill EU nu samarbeta med Indien i stora infrastrukturprojekt.

ANNONS

Många länder är numera beroende av Kina på grund av att den finansiella jätten har lånat ut pengar och köpt upp stora delar av ländernas tillgångar. Enbart i Afrika handlar det om ofantliga 1 300 miljarder kronor i utlånade pengar de senaste två decennierna.

”Många länder har lånat så mycket att de har problem. Kina håller en femtedel av Afrikas lån, vilket ger påtryckningsmöjligheter”, sa James Barnett, forskare på tankesmedjan Hudsoninstitutet i Washington, till Di i höstas.

Motståndet växer

Samtidigt växer motståndet mot Kina i många länder. Australiens relation med Kina har försämrats kraftigt på sistone, med det senaste i veckan då den australiensiska regeringen stoppade två avtal med Kinas Belt and Road-projekt.

Även EU vänder blickarna bort från Kina.

Under onsdagen diskuterade EU och Indien ett nytt partnerskap med bland annat infrastrukturprojekt.

”Det finns ett fönster av möjlighet att samlas och skapa en miljö för en globalisering baserad på partnerskap som skulle vara mer attraktiv än vad Kina kan erbjuda. EU och dess allierade har ett gemensamt intresse av att presentera ett alternativ till Kina”, sa en EU-diplomat till Financial Times.

Motvikt till inflytande

Samtidigt bygger Joe Biden upp en allians av demokratiska länder – som en motvikt till Kinas inflytande.

I juni träffas G7-länderna i England. G7-länderna består av Storbritannien, USA, Kanada, Japan, Frankrike, Italien och Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Dessutom kommer Indien, Sydkorea och Australien att delta vid mötet – där Kina kommer lysa med sin frånvaro.

Läs mer: Kina kallar bitcoin ett ”investeringsalternativ”