Dagens PS

Ministern viftar bort OECD:s allvarliga coronakritik

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg slår ifrån sig OECD:s totalsågning av Sveriges coronataktik och menar att det "ser olika ut" i länderna. (Foto: TT)
Sveriges inrikesminister Mikael Damberg slår ifrån sig OECD:s totalsågning av Sveriges coronataktik och menar att det "ser olika ut" i länderna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2020Publicerad: 23 nov. 2020

“Länder ser olika ut”, kontrar inrikesminister Mikael Damberg (S) på det svidande underbetyget till Sveriges strategi mot smittspridningen i pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige får kraftigt underkänt på tre områden, invånarnas rörelsemönster, R-talet och att minska antalet codid-19-smittade patienter.

I jämförelse med Spanien, där befolkningens rörelsemönster minskat med 22 procent, har Sverige bara lyckats få ner rörelsemönstret bland svenskarna med 7,4 procent.

Det är alltså ingen munter läsning för den svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten – eller för delen den svenska befolkningen i sin helhet  rapporten som OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, nu lägger fram.

Damberg: För tidigt att dra slutsatser

Men Mikael Damberg, inrikesminister, slår tillbaka på kritiken i SVT:s Morgonstudion, och menar att det ser olika ut i länderna.

“OECD drar inga slutsatser. De presenterar statistik på olika områden. Länder ser olika ut och drabbades olika i pandemins första läge. Det är för tidigt att dra de slutsatserna”, säger Damberg i Morgonstudion.

Han säger också att det är Sveriges ansvar nu att inte dra in landet “i ett lika allvarligt läge som de andra länderna”.

Under hösten är Frankrike, Spanien och Storbritannien de länder som drabbats hårdast av smittspridning och närmar sig nu liknande nedstängningar som i våras, under den första pandemivågen.

ANNONS

På söndagen höll statsminister Stefan Löfven (S) ett tal till nationen för att “inskärpa” allvaret hos de svenska medborgarna över att smittan nu sprids så fort igen i pandemin.

Ingen självkritik kunde skönjas

Svenskarna har “slarvat”, sade Löfven.

Men något spår av självkritik fanns inte när “rektor” Löfven skulle läxa upp svenska folket, konstaterar Göran Eriksson i en analys i SvD.

“Det innehöll däremot inte någon självkritik, men det kan ju nämnas att signalerna från regeringen och Folkhälso­myndigheten fram till för bara några veckor sedan pekade i en helt annan riktning än i dag.

“De särskilda restriktionerna för äldre och äldreboenden togs bort, gränsen för allmänna sammankomster höjdes och man gjorde undantag för artist­framträdanden på krogen. När det handlar om slarvet var det alltså möjligen en ansvarsfråga som hade utelämnats ur talet, och den handlar om regeringens ansvar”, skriver Göran Eriksson i tidningen.

“Pajaskonster och pandemi-teater”

Stefan Löfven och regeringens coronastrategi fick nyligen bannor även av finansmannen och investeraren Lage Jonason, vilket Dagens PS uppmärksammade.

ANNONS

Enligt Jonason ägnar sig Löfven och hans styrande kabinett åt “pajaskonster” och “pandemi-teater”.

Stefan Löfven vill nu, enligt finansmannen som gjorde sitt utspel på Di Debatt, framträda som “en landsfader” igen när opinionssiffror för att omöjligt pusta till det egna partiets, Socialdemokraternas, katastrofala opinionssiffror.

När Stefan Löfven på söndagen höll sitt tal till nationen var det näst intill unikt på så sätt att det bara har hänt två gånger tidigare i fredstid att statsministrar hållit tal till nationen: 1992, när Carl Bildt höll tal med anledning den så kallade Lasermannens härjningar i Stockholm och Uppsala, och 2003 när Göran Persson höll sitt tal efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.

I dagsläget har enligt tillgänglig statistik som Dagens PS tagit del av 6 406 covid-19-smittade patienter dött i Sverige. Det kan jämföras med 784 i Danmark, 375 i Finland och 306 i Norge.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS