Se SVT-klippet där han jämför hur kurvan och antal döda ser ut jämfört med andra länder. Tidigast i sommar tror ytterligare en annan expert att vi får svar på om Sveriges mildare väg för att stoppa smittspridningen var rätt väg.

ANNONS

Tom Britton, matematikprofessor, håller inte med Folkhälsomyndigheten som hoppas att vi redan nu ska få se en flackare kurva av coronavirusets utveckling i landet.

Se klippet här.

Visst kan man hoppas, säger han i SVT:s Aktuellt, men han menar att det är för tidigt att dra några slutsatser.

Däremot säger han att det är ”just nu” som smittspridningen kan bromsas ”med preventiva åtgärder”. I synnerhet i Stockholm, där de flesta tycks smittas av coronaviruset.

Utesluter inte en miljon smittade svenskar

Till Expressen säger Tom Britton att uppåt en miljon svenskar kan vara coronasmittade.

ANNONS
ANNONS

”Jag skulle tro att det är närmare en miljon. Mellan en halv och en miljon svenskar som är smittade”, säger Britton till tidningen och fortsätter:

”Det kan vara hälften och det kan vara det dubbla. Men det kan inte vara under 100 000 för det är orimligt. Det kan inte heller vara 3 miljoner för det är också orimligt. Men om jag gör en kvalificerad bedömning skulle jag säga någonstans över en halv miljon men under en miljon. Jag blir glad om jag har fel och det i stället är två miljoner. Det vore väldigt bra för det betyder att takten börjar avta på den här tillväxtkurvan.”

Jan Albert, professor i smittskydd, säger till SVT:s Aktuellt, i likhet med Tom Britton, att det är för tidigt att slå fast vilka insatser som varit bäst. Sveriges mjukare linjen eller övriga länders betydligt hårdare.

”Det man kan säga är att länder som har stängt ner väldigt hårt har i alla fall nu inte sett någon positiv effekt av det. Tittar man på de värst drabbade områdena i till exempel Tyskland är det säkert mer på gång, precis som vi hört om från norra Italien”, säger han i Aktuellt.

Knappt 38 000 dödsfall globalt

Antalet bekräftade smittade av coronaviruset globalt har på tisdagen beräknats till 785 797. Dagen innan var noteringen 722 196, rapporterar Finwire.

ANNONS
ANNONS

Antalet döda av viruset är nu beräknat till 37 816. Dagen innan var noteringen 33 976.

Tillfrisknade personer har beräknats till 165 607. Dagen innan var noteringen 151 766.

Det framgår av information under morgonen från Worldometer. Sifferunderlaget hos Worldometer uppdateras kontinuerligt.

Global tisdag måndag
Coronavirus, antal smittade 785 797 722 196
Coronavirus, antal döda 37 816 33 976
Coronavirus, tillfrisknade 165 607 151 766
Coronavirus, aktiva fall 582 374 536 454