Dagens PS

Mäklare misstänks ha tjänat miljoner på bluffaffärer

En toppmäklare tidigare verksam vid Fastighetsbyrån misstänks tjänat miljoner på bluffaffärer. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 feb. 2021Publicerad: 17 feb. 2021

En toppmäklare misstänks ha tjänat miljoner på bluffaffärer, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det har varit rena rama maffiastuket”, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Fastighetsmäklaren ska ha fått kunder att sälja hus och lägenheter billigt till mäklarens medhjälpare, för att sedan lägga ut objekten igen på den öppna marknaden. Där ska objekten ha sålts för upp mot det dubbla priset – och mäklaren har tjänat miljoner på bulvanupplägget, avslöjar Aftonbladet.

“Som en rockstjärna”

Mannen började som fastighetsmäklare under tidiga 20-årsåldern och gjorde kometkarriär på Swedbank-koncernens mäklarjätte Fastighetsbyrån.

“Han behandlades som en rockstjärna. Han var en kassako för huvudkontoret”, säger en källa till Aftonbladet.

I juni 2014 ska den första bulvanaffären mannen misstänks för ha skett. En bostadsrätt i Kista köptes av en man för 800 000 kronor, och såldes fyra månader senare för över 1,5 miljoner kronor. I samband med deklarationen angav mannen att renoverat lägenheten för 347 000 kronor.

När Skatteverket begärde in underlag så var det sedan toppmäklaren som skickade in foton och en skiss över den nya planlösningen. Pengarna till köpet kom från mäklarens konton, dit vinsten på nästan 600 000 kronor också sattes in.

Upplägget upprepades mer än tio gånger de följande åren, ibland för betydligt större summor. Aftonbladet berättar bland annat om ett radhus i Skärholmen som köpts för 2,1 miljoner och sålts vidare för 4,6 miljoner kronor ett halvår senare.

ANNONS

Vinst på 11,5 miljoner

Skatteverket beräknar att den dolda verksamheten resulterat i en vinst på 11,5 miljoner kronor. I december 2018 greps mannen misstänkt för grovt skattebrott.

“Jag menar att han gjort stora vinster och att det borde ha deklarerats som näringsverksamhet, vilket inte gjorts. Dessutom har han försökt dölja de här affärerna genom att inte själv stå som köpare.”, säger Nils Råby, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten till Aftonbladet.

Mäklarens advokat Olle Kullinger vill inte lämna några kommentarer till Aftonbladet och inte heller den misstänkte har gått att nå, men i ett brev till Ekobrottsmyndigheten framkommer att han förnekar brott.

Mannen är avregistrerad som fastighetsmäklare och får inte vara verksam i yrket. Mannen står åtalad för fyra fall av grovt skattebrott. Rättegången ska hållas under våren.

Läs mer: Stor risk att bostadspriserna kraschar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS