Sverige bör tänka om och göra som Danmark, anser Ulf Kristersson. ”Det duger inte som det är nu”, säger han till Di.

ANNONS

Regionerna har inte fått tillnärmelsevis utlovade vaccindoser och i Stockholms fall rör det sig bara om en femtedel av vaccinmängden, enligt Kristersson.

”Vi måste göra allt vi kan för att få fram vaccin. Utan vaccin går det inte att vaccinera. Det är rätt uppenbart”, säger han.

I Danmark har statsminister Mette Frederiksen aktualiserat möjligheten att skaffa vaccin på egen hand, vilket Kristersson applåderar och tycker att Sverige borde anamma.

”Man kan inte bara sitta här och vänta. Vi har lagt alla ägg i samma korg”, säger Moderatledaren till Di och pekar på den gemensamma vaccinupphandlingen i EU.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har enligt Di dömt ut vaccinjakt utanför riktlinjerna, men Kristersson betonar att det måste handla om ett godkänt vaccin. Det är rimligt att ta reda på om godkänt vaccin står att finna någon annanstans under rådande vaccinbrist, menar M-toppen, ”om det finns länder som bedömer att detta är möjligt behöver man undersöka alla vägar att få fram mer vaccin”, säger Kristersson i Di-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Gardell tar ingen gräddfil förbi vaccinkön [DagensPS.se] »