Höga dödstal bland äldre och att svenska turister är bannlysta i Europa är inget tecken på det, enligt statsministern.

ANNONS

Stefan Löfven intervjuades i går i SVT:S Agenda och att många dött i covid-19 på våra äldreboenden har inget med Sveriges strategi mot smittan att göra, hävdade han.

”Det har inte med strategin att göra. Det har att göra med att vi har brister i samhället som vi nu rättar till”, sade Löfven.

I Europa stänger länder sina gränser för svenska turister av oro för smittan.

Centertopp: Liv står på spel

Sverige är ensamt rödmarkerat på tyska smittskyddsinstitutets Europakarta, sett till bekräftade coronafall under den senaste sjudagarsperioden.

Men enligt Löfven måste myndigheterna jämföra rätt saker. Färre hamnar på sjukhus i Sverige med covid-19 och antalet döda minskar, säger han.

”Sverige har faktiskt nu en överdödlighet som är normal för den här tiden på året. Man måste också se om man har dött av eller med covid. Här kanske länder rapporterar olika”, resonerar Stefan Löfven som anser att det är för tidigt att slå fast om Sveriges strategi i pandemin varit rätt eller inte.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centern, uttrycker oro över Löfvens uttalanden i Agenda och betonar att det är dags att ”byta strategi”. Nu gäller det att ”rädda så många människoliv som möjligt”, menar Centertoppen, rapporterar TT.

ANNONS
ANNONS

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT, anser att Stefan Löfven får allt svårare att värja sig mot kritiken.

”Det är uppenbart att coronakrisen sätter Stefan Löfven under hård press. När andra länder nu ser ut att ha fått kontroll över smittan och successivt öppnar upp blir det allt svårare för statsministern att värja sig mot kritiken om höga dödstal och omfattande smittspridning i Sverige”, skriver Knutson.