"Lock down" kan göra en halv miljard fattiga

Uppdaterad: 11 apr. 2020Publicerad: 11 apr. 2020
fattigdom
Pandemin har lett till att många människor inte har kunnat arbeta och dras ner i ökad fattigdom. (Foto: TT)

Ny rapport pekar på skrämmande konsekvenser när länder släcker ner sina ekonomier för att hindra smittspridning av coronaviruset.

ANNONS
ANNONS

Enligt Oxfams nya rapport “Dignity Not Destitution” (ladda ner rapport här) riskerar ytterligare mellan 6 och 8 procent av världens befolkning att slungas in i fattigdom på grund av “lock down”-strategin.

Efter pandemin kan mer än halva jordens befolkning komma att leva i fattigdom och Oxfam fruktar att det kan kasta tillbaka kampen mot fattigdom med tio år, och hela 30 år i de allra fattigaste länderna, alltså delar av Afrika och Mellanöstern.

“Rika länder kan erbjuda livlina”

“För människor i fattigdom, som redan innan coronakrisen hade osäkra anställningar och dåligt betalda jobb finns inga säkerhetsnät. Många kommer att hamna i fattigdom och inte kunna mätta sina familjer. Rika länder, IMF och Världsbanken kan och måste erbjuda en livlina. Till att börja med en paus i alla skuldåterbetalningar”, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Oxfam uppmanar Världsbanken, IMF och G20 att rösta igenom ett ekonomiskt krispaket till fattiga länder för att rädda småföretag och hjälpa människor ekonomiskt som förlorat sina jobb. Man föreslår att utvecklingsländernas skuld avskrivs i år för att finansiera räddningspaketet.

“Regeringarna måste dra lärdomar av finanskrisen 2008 där utbetalningar för banker och företag betalades av vanliga människor då jobb gick förlorade och man drog ner på nödvändiga tjänster som sjukvården. Krispaket ska gynna vanliga arbetare och småföretag”, säger Johan Pettersson.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.