Brandsäkerhetsbolaget Consilium pekas ut som en potentiell uppköpskandidat för riskkapitalister, enligt Dagens Industri.

ANNONS

Bolaget lockar med en låg värdering efter att ha haft motvind ett par år inom viktiga marknadssegment, som fraktfartyg och oljeindustrin.

Men nu uppges trenden ha vänt uppåt med slutmarknader som verkar ha bottnat och en orderingång som stiger. Under det första kvartalet var orderingången fortsatt högre än omsättningen och befinner sig på den högsta nivån någonsin, konstaterar Di.

Till det framstår Consilium som attraktivt för riskkapitalister på grund av att man erbjuder en hygglig finansiell hävstång, och samtidigt har renodlat allt mer verksamheten mot säkerhetsprodukter genom att sälja av halva av navigationsverksamheten.

”Historiskt har Consilium handlats med p/e-tal på 15 och skuldjusterat bolagsvärde i förhållande till rörelseresultat på 10,8. Det är klart högre än dagens värdering och baserat på Di:s antaganden handlas aktien på 55-kronorsnivån med ett ensiffrigt p/e-tal på 9,5 för 2018. Det är för lågt för vad som över tid kommer att visa sig vara ett tillväxtbolag när transporterna och säkerhetskraven ökar globalt”, skriver Di som nämner att Consilium på ett par års sikt kan bli en potentiell kursdubblare.

Men Di ser på bolaget främst som en potentiell uppköpskandidat för riskkapitalister.

ANNONS
ANNONS

”Även om billiga bolag kan verka utrotningshotade finns de fortfarande och de är inte fridlysta. Det går att se Consilium som en möjlighet för placerare att investera som riskkapitalister, men utan att betala de höga avgifter som är förknippade med investeringsformen. Bolaget skulle rimligen även vara en möjlig måltavla för ett investeringshungrigt riskkapitalbolag”.