Krigsfartyg från flera länder har fått sina positioner fejkade det senaste året enligt miljögrupperna SkyTruth och Global Fishing Watch. Avslöjandet kommer från en svensk.

ANNONS

Tekniksajten Wired rapporterade först om fallen, men uppgifterna kommer från en svensk. Björn Bergman, som arbetar åt miljögrupperna, hade läst en artikel i Dagens Nyheter om hur den svenska marinens fartyg positioner manipulerats och spridits på kommersiella sajter på nätet. Han bestämde sig för att titta vidare på saken.

”De falska meddelandena var mycket trovärdiga, förutom att vi hade denna bekräftelse från den svenska flottan att positionerna var falska”, säger han till Wired.

Det rör systemet AIS (automatic identification system) som bland annat placerat krigsfartyg från europeiska och amerikanska flottor på andra platser. Genom att studera mönster i de data han hittat kring de svenska fartygen kunde han hitta liknande fall med andra länders fartyg.

Storbritanniens flaggskepp utsatt

Det som oroade honom var att det nästan exklusivt handlade om krigsfartyg från NATO, däribland två amerikanska kärnvapenubåtar. Han lyckades hitta 15 fall där AIS-datan kunde bekräftas som falsk från amerikanska, tyska, brittiska, nederländska, belgiska, litauiska, estniska och andra svenska fartyg.

Storbritanniens flotta Royal Navy har fått sitt flaggskepp, hangarfartyget HMS Queen Elizabeth utsatt.

”Vi är medvetna om manipulering av AIS–spårningsdata som placerar fartyg i hangarfartygsgruppen i områden där de inte var”, säger en talesperson för brittiska försvarsdepartementet till Wired.

Låg kvar i hamn

Brittiska HMS Defender och nederländska HNLMS Evertsen sågs också i juni på AIS-systemet sätta kurs mot flottbasen Sevastopol på Krim-halvön, som Ryssland annekterat av Ukraina. Men i själva verket låg de kvar i hamn i Odessa, Ukraina. Bara dagar senare sköt den ryska flottan varningsskott mot HMS Defender.

”Tänk dig att dessa skott träffade sitt mål och Ryssland påstod att de kunde visa att NATO-fartyg opererade i deras vatten. ”Väst kan skrika om ojust spel, men så länge Ryssland kan översvämma systemet med tillräckligt med desinformation kan de orsaka en situation där det inte är klart att deras aggression var fel. De älskar att verka i den typen av nebulosa territorium”, säger

ANNONS
ANNONS

I ett annat fall såg det amerikanska skeppet USS Roosevelt ut att vara fyra sjömil innanför ryskt territorium.

Läs hela storyn på Wired.

Läs mer: Så minskar du risken för båtstöld