Kinesiska myndigheter har på senare tid slagit ner allt hårdare på korruption och företagsbrott. I ett uppseendeväckande fall blir nu en kinesisk fondförvaltare dömd för en rad korruptionsbrott.

annons
annons

Lai Xiaomin var tidigare ordförande för China Huarong Asset Management, en statligt ägd kapitalförvaltare som investerar i dåliga krediter och företagsskulder.

Under 2018 blev Lai Xiaomin misstänkt för förskingring av allmänna medel och för att ha tagit emot mutor.

Efter en längre tid av brottsliga utredningar och domstolsförhandlingar rapporteras nu Lai Xiaomin ha dömts till döden av folkdomstolen i Tianjin, enligt Di.

Omtalat brottsmål

Korruptionsmålet mot Lai Xiaomin är ett av de största i landet och har blivit mycket omtalat.

Inte minst när den förre detta kapitalförvaltaren erkände i statlig TV att han brukade kört lastbilar fyllda med kontanter till sin lägenhet i Peking.

När Lai Xiaomin blev anhållen för två år sedan framkom det att han ägde flera fastigheter, dyra klockor, guldtackor och en konstsamling.

Slår ned på näringslivet

Utöver korruptionsanklagelserna blir den före detta kapitalförvaltaren dömd för bigami – vilket är ett brott i Kina.

ANNONS
ANNONS

Lai Xiaomin uppges nämligen att ha varit sambo med en kvinna samtidigt som han var gift med en annan kvinna, skriver Di.

Kinesisika myndigheter har under de senaste åtta åren slagit ner hårt mot korruption inom regeringen och statliga organ. Med Lai Xiaomins dödsdom träder anti-korruptionskampanjen in i den kinesiska affärsvärlden.

Läs mer: Alibaba-grundaren kan vara mystiskt försvunnen