Tusentals företagare riskerar att drabbas allvarligt av kaoset.

ANNONS

Det är Bolagsverkets hantering av inlämnade årsredovisningar som enligt Dagens industri ”fullständigt havererat”.

Nästan 17.000 bokslut uppges ha legat hos verket i tre månader utan att bli färdiga. Företagen är skyldiga att lämna in årsredovisningen dit för att inte åka på en dyr förseningsavgift och i värsta fall tvångslikvidation.

Det är nya, digitala rutiner som uppges ha ”knäckt Bolagsverket” och mer än 22.000 bokslut är inte färdigbehandlade varav nästan 17.000 lämnats in den 1 augusti eller tidigare.

”Vi har haft ett väldigt ansträngt ekonomiskt läge”, säger Lena Munther, chef för årsredovisningsavdelningen, till Di som berättar att Bolagsverket varslade 40 tjänster i februari.

Enligt Lena Munther gjorde detta att myndigheten inte kunde bemanna som det var tänkt.

För de drabbade företagarna innebär årsredovisningskrånglet att inte korrekta kreditbedömningar kan göras då data saknas. Dessutom kan företagen få sänkta kreditbetyg och missa att få delta i offentliga upphandlingar.

”Vi är bekymrade över situationen”, säger Lena Munther till Di.

ANNONS
ANNONS

Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna, och Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, uttalar sig kritiskt i tidningen mot haveriet som företagarna nu råkat ut för med sina årsredovisningar.

Läs hela artikeln på Dagens Industri (obs, inloggning krävs).