Fler dollarmiljonärer: "Går att bli rik även i Sverige"

Uppdaterad: 09 juli 2020Publicerad: 09 juli 2020
miljonär
Nästa år kommer miljonärerna fundera mer på var de investerar sina pengar. (Foto: Pexels)

Antal dollarmiljonärer i Sverige ökade med 10 procent 2019. Totalt finns det runt 142.000 personer som innehar ett kapital på 9 miljoner eller mer. Stigande börser och framgångsrika techbolag ges som några av orsakerna. 

ANNONS
ANNONS

Mellan 2018 och 2019 ökade antalet dollarmiljonärer i Sverige från 129.000 till 142.000, skriver Sydsvenskan. Det är den högsta siffran sedan it-bolaget Capgemini, som ligger bakom studien, började göra mätningarna för 24 år sedan.

Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet, säger till TT att ökningen kan härledas både till makroekonomiska trender och enskilda bolags framgång.

“Sverige har haft en ökad internationalisering av kapitalet, ökade vinster, stigande börser och flera framgångsrika it-företag”, säger han.

USA toppar listan

I internationell jämförelse har Sverige 23:e flest dollarmiljonärer i världen. Toppar listan gör USA, följt av Japan, Tyskland och Kina.

Andreas Bergh menar att Sverige börjar bli mer likt andra länder i inkomstfördelningen och att han tidigare klassat Sverige som en “kapitalistisk välfärdsstat”.

“Det gör det på jättemånga sätt”, svarar han när TT frågar hur utvecklingen påverkar Sverige. “Å ena sidan är det ett tecken på att det faktiskt går att bli rik även i Sverige. Det har stundom sagts att det är väldigt svårt, men det håller på att förändras. Andra skulle säga att det ökar ojämlikheten i Sverige och att det är något dåligt. Sverige blir mer likt andra länder. Det är två sidor av samma mynt”, fortsätter han.

Läs mer: Nya supermiljardärer kör om gamlingarna

ANNONS
ANNONS