Fredrik Lundberg räds varken en konjunkturavmattning eller börsnedgång.

ANNONS

Miljardären Fredrik Lundberg intervjuas av Dagens Industri och han förklarar att bolagen som han har stort inflytande i, flera är börsens största företag, ”alltid varit måna om att ha en stark finansiell ställning”.

Han uppmanar emellertid bolagsstyrelserna att vara ”försiktiga med extrautdelningar” och ta höjd för börsturbulens genom bland annat stärkta balansräkningar.

I går, torsdag, släppte familjen Lundbergs investmentbolag en kvartalsrapport där resultatet, enligt Di, uppgick till 2,8 miljarder kronor efter finansiella poster. Siffrorna var snudd på 50 procent bättre än samma period i fjol, framgår det, men samtidigt bör det nämnas att både substansvärdet och aktien för Lundbergs backat på senare tid.

Om konjunkturen börjar svikta står Lundbergs ändå välpositionerade med noterade aktier i portföljen som enligt Di har ett marknadsvärde på cirka 60 miljarder kronor; till saken hör att posten är helt obelånad.

Där till finns den onoterade fastighetsrörelsen, som enligt artikeln har en nettoskuld på 5,4 miljarder kronor men samtidigt har ett värde på 21 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

”Vi har alltid varit måna om att ha en stark finansiell ställning i Lundbergs och de portföljbolag där vi har inflytande. Vi har en bra situation så jag känner ingen oro alls”, säger Fredrik Lundberg i intervjun.