Dagens PS

Fastighetsskatten: Ygeman backas upp av S-toppar

Anders Ygeman
Nu stöds Anders Ygeman förslag av andra S-toppar, som samtliga vill se slopade rut-avdrag och en ny fastighetsskatt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 mars 2021Publicerad: 16 mars 2021

Anders Ygemans förslag om att bland annat förändra fastighetsskatten får stöd av flera S-toppar. ”Vi tycker att hela skattekvoten måste höjas”, säger Niklas Karlsson, ordförande för S i Skåne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterade så gör sig Socialdemokraterna i Stockholm med energiminister Anders Ygeman i spetsen redo för valrörelsen, genom en rad förslag på bland annat införandet av en ny fastighetsskatt.

Stöd från flera håll

Nu får Anders Ygeman stöd från andra håll i landet, bland annat från Niklas Karlsson, ordförande för S i Skåne.

”Den fastighetsbeskattning vi har i dag är regressiv och det är helt orimligt”, säger Niklas Karlsson till Di, och tillägger samtidigt att skatten måste bli mer rättvis.

”Vi tycker att hela skattekvoten måste höjas, den bör upp ett par procentenheter.”

Han vill även, precis som S i Stockholm, skrota rut-avdraget.

”Jag har inga bekymmer om människor vill ha städhjälp, men det ska inte vara skattesubventionerat”, säger Niklas Karlsson.

Orättvis fastighetsavgift

ANNONS

Även Carina Ödebrink, ordförande för distriktet i Jönköping, står bakom förslagen, och kallar den nuvarande kommunala fastighetsavgiften orättvis.

”Det har gynnat de rika storstadsområdena där man sitter med riktigt dyra villor. Vi som bor ute i Sverige på mindre orter har fått en högre avgift än vi hade innan”, säger hon.

Robert Olesen, ordförande för S-distriktet i Kronoberg, backar övriga S-toppar och säger till Di att skattesystemet behöver ses över och att rut-avdraget måste fasas ut.

”Det är många som har råd att anlita den typen av verksamhet ändå. Ett första steg är att minska det och på sikt ta bort det”, säger han.

Läs mer: M, KD och V miljardsatsar på äldrevården

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS