Dagens PS

Fastighetsskatten utlöser rosornas krig

rosorna krig
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte återinföra fastighetsskatten, men nu har en strid om fastighetsskatten blossat upp i partiet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 apr. 2021Publicerad: 23 apr. 2021

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte återinföra fastighetsskatten, men det vill flera stora S-distrikt så nu har ett rosorna krig blossat upp om fastighetsskatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I höst ska Socialdemokraterna samlas för att lägga upp valstrategin, men Magdalena Andersson vill inte blanda in fastighetsskatten i valrörelsen.

Samtidigt föreslår de två största S-distrikten, Stockholm och Skåne, att fastighetsskatten återinförs och nu ställer sig även S i Göteborg bakom det, skriver Dagens Industri (obs betalvägg, inloggning krävs).

“Vi bör hitta en konstruktion där vi återinför en fastighetsskatt. Men det ska vara en koppling till inkomsten så att man inte betalar orimligt högt eller på en nivå så att man inte kan bo kvar i sin fastighet. Därför ska det införas ett tak, kopplat till inkomsten, på fastighetsskatten”, säger S-distriktets ordförande i Göteborg, Mattias Jonsson, enligt tidningen.

Finansminister Magdalena Andersson har ingen lust att “torgföra” fastighetsskatten under den kommande valrörelsen och tar därför strid mot de tunga S-distrikten.

Hur partistyrelsen ställer sig till det hela är i nuläget oklart, enligt Di som skriver att det “kokar inom partiet” och att fler och fler S-medlemmar efterlyser “en rejäl kursändring i partiets ekonomiska politik efter tiden under Januariavtalet”.

Förutom återinförd fastighetsskatt mullrar kraven i S-leden på höjd kapitalskatt, arvsskatt och slopat rutavdrag, framgår det.

Läs även: Fastighetsskatten: Ygeman backas upp av S-toppar »

Läs vidare: Näringslivstoppen ryter till: Yppa inte skattehöjningar »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS