President Donald Trumps besked om vad som händer med kärnenergiavtalet mellan Iran och världens stormakter kan få stora påföljder.

ANNONS

Om det blir en omförhandling som får gälla bedöms oljepriset kunna stiga med ytterligare fem dollar, enligt Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson.

Skulle Trump välja att återställa sanktionerna väntas reaktionen på marknaden bli ännu kraftigare.

”Skulle han gå den vägen får vi säkert ett oljepris på 90 dollar. För det finns ingen rimlig lösning i det scenariot”, säger Martin Jansson till Dagens Industri.

Men vid sidan av att produktionen och priset på olja kan svänga rejält kan ett upprivet avtal även leda till katastrofala konsekvenser i form av ett storkrig.

”Det finns absolut en stor risk för det. Nu har vi inte längre en president i Vita huset som håller tillbaka israelerna. Jokern i det här spelet är att konflikten mellan Iran och Israel trappas upp. Om sanktionerna dessutom återinförs kommer hökarna på bägge sidor bli starkare och aggressivare. Så det här är en väldigt explosiv situation”, säger Robert McNally, tidigare rådgivare i Vita huset, till Di.

ANNONS
ANNONS

Trump har sagt att han ska lämna besked om Iranavtalet klockan 20.00 på tisdagen svensk tid.

KÄLLA: Explosivt läge inför Trumps Iranbesked – riskerar urarta till krig [Dagens PS] >