Den amerikanska presidentens spektakulära utspel oroar investerare inför rapportfloden nästa vecka, menar Peter Malmqvist.

ANNONS

”Allt bleknar jämfört med den amerikanska presidenten, i stor sett varje vecka släpper han någon typ av nyhet eller tweet. En ’normal” president’  skulle släppa en liknande nyhet högst en gång per halvår. Donald Trump är det klart största orosmomentet just nu”, säger Peter Malmqvist, chefsstrateg på Remium, till SvD:s Ekonomistudion.

Även stigande räntor oroar – på längre sikt, anser han.

Han tror att storbolagen, däribland Ericsson, som släpper rapport nästa fredag, kommer att leverera sämre än väntat.

Telia, Investor och SSAB rapporterar samma dag. ”Och för de bolag som väntas redovisa sämre vinster än väntat infaller fönstret att vinstvarna nu”, skriver Svenskan.

Peter Malmqvist spår att byggsektorn kommer att leverera svagt, ”det har att göra med den turbulens vi har sett på bostadspriserna under hösten och fram till för någon månad sedan, det har smittat av sig på framtidstron inom den sektorn”, säger han i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Konjunkturen är god men svagare än för ett kvartal sedan, konstaterar han, då placerarna enligt Peter Malmqvist räknade med 8-9 procents vinsttillväxt – förväntan nu är 4-5 procents vinsttillväxt, säger han i Ekonomistudion.