Dagens PS

Di: "Tiotusentals" permitteras på svenska modejätten

H&M
Stefan Persson med familj fortsätter sin vana trogen köpa aktier i H&M efter redovisade kvartalsrapporter. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 apr. 2020Publicerad: 02 apr. 2020

Coronapandemin har slagit klorna i H&M som nu, enligt vad Di erfar, tvingas permittera i princip hälften av alla anställda på centrala funktioner varav de flesta uppges finnas i Sverige. H&M-personalen ska redan i dag ha informerats om det svidande sparpaketet, som enligt Di omfattar både fastanställda och konsulter. Tusentals permitteras eller får gå men det har tidigare talats om “tiotusentals” berörda, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden till dramatiken är tomma butiker i coronakrisens spår samt att H&M inte nått framgång i förhandlingar om sänkta hyror.

“Spridningen av covid-19 har orsakat en exceptionell situation och H&M-gruppen tvingas fatta flera svåra beslut. Vi ser över samtliga delar av vår verksamhet, även personal och bemanning. Dialog med medarbetare om tillfälligt förkortad arbetstid som berör tiotusentals medarbetare globalt har inletts på flera marknader. Det rör även tjänstemän på centrala funktioner. Vi kan i dagsläget inte kommentera mer än så”, säger H&M:s kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel till Di.

“Tiotusentals medarbetare” hotas globalt

Att permitteringar nu sker är ingen direkt överraskning. Tidningen berättar att det svenska klädbolaget redan den 23 mars i samband med beskedet att aktieutdelningen ställs in förklarade att dialog inletts “kring tillfälliga permitteringar”.

H&M skrev då att “tiotusentals medarbetare” troligen skulle komma att beröras, globalt sett, samt var beskedet att “eventuella uppsägningar” stundade.

Även modekedjan Acne planerar, enligt Di:s källor, att permittera personal till följd av virusutbrottet.

Läs även: Mardrömsstart för H&M nya vd – kolla här » 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS